ДруштвоНајновијеФоча

Ристановић: Раст обољелих упозорава да је потребно стриктније поштовање мјера

На подручју општине Фоча дошло је до повећања броја обољелих од короне и генерално до опуштања грађана у поштовању мјера, констатовано је  на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

Број особа позитивних на вирус корона порастао је на 12 са шест, колико их било прошлог понедјељка, док је број пацијената на терапији у ковид амбуланти Дома здравља повећан са три на пет.

На Штабу је истакнуто да се мало ко од грађана придржава ношења маске и држања дистанце, као и да је било више масовних окупљања, од свадби и разних прослава до софри на сахранама, чиме је повећана могућност ширења заразе.

Упућен је апел грађанима да се уозбиље када је ријеч о поштовању мјера заштите, јер је, како је наведено, евидентно да се епидемиолошка ситуација полако усложњава.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже да је два мјесеца епидемиолошка ситуација у овој општини била стабилна, али да је у задњих десетак дана дошло до опуштања, на шта указује дупло већи број позитивних и особа под надзором.

„Апеловао бих да се поштују све мјере које је прописао Институт за јавно здравство, а поготово ношење заштитних маски у затвореном простору. Имали смо примјер да је пацијент заражен на сахрани, гдје је имао контакт са зараженим, тако да је потребно водити рачуна да се одржава дистанца и избјегне контакт, љубљење, руковање на јавним окупљањима“, каже Ристановић.

Он је навео да екипа љекара Дома здравља сутра иде у Бањалуку на обуку за вакцинацију, те да ће грађани на вријеме бити обавијештени о почетку тог процеса.

„Један дио наших радника је био у Србији и тамо су примили вакцину“, рекао је Ристановић.

На сједници Кризног штаба је наведено да је у Универзитетској болници Фоча тренутно 28 пацијената из регије позитивних на корону или са симптомима ковида, од којих је троје на респиратору.

Извор: Радио Фоча