НајновијеРепублика Српска

Република Српска слави 29. рођендан

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Ове године, рођендан Републике Српске, због пандемије вируса корона, обиљежава се без свечаног дефилеа на Тргу Крајине, великих окупљања, али и традиционалних пријема код предсједника Републике Српске.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић рекла је, интервјуу за РТРС, да је прослава прилагођена епидемиолошкој ситуацији, а свечани дефиле, како је одлучено на Организационом одбору, помјерен за Видовдан ове године.

Овогодишње обиљежавање Дана Републике почиње Светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Литургији ће присуствовати предсједница Српске.

У оквиру обиљежавања у Бањалуци ће бити додијељена одликовања заслужним институцијама и појединцима, а предвиђени су и музички дефиле Полицијског оркестра, свечана академија и премијера документарно-играног филма “Коридор 92”.

Додјела одликовања заказана је у 13.30 часова у Палати Републике, најављено је из Кабинета предсједнице Републике.

У 14.00 часова предвиђен је музички дефиле – концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске на релацији Народно позориште Републике Српске-Палата Републике-Трг Крајине.

Свечана академија биће емитована са почетком у 18.00 часова.

Дан Републике обиљежавају и Представништва Српске у свијету.

Представништво у Србији позвало је грађане из Српске и БиХ који живе у иностранству, као и пријатеље Српске да традиционалну свечану академију поводом Дана Републике прате путем телевизијског преноса и тако буду уз Српску за њен 29. рођендан.

“Позивамо вас да заједно са својим најближима погледамо свечану академију и тако, упркос пандемији вируса корона, будемо уз своју Републику Српску. Срећан нам Дан Републике. Живјела Република Српска!”, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Извор: СРНА