НајновијеРепублика Српска

Република Српска продаје ХЕТ

Докапитализација предузећа „Хидроелектране на Требишњици“ (ХЕТ), која се планира продајом акција на Бањалучкој берзи, значи приватизацију тог друштва. Према непотврђеним информацијама Србија је заинтересована за куповину акција чиме би преузела контролу над једним од најпрофитабилнијих дијелова „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС).

Портал CAPITAL објавио је данас да ХЕТ планира да се докапитализује емисијом акција у вриједности од чак 435 милиона марака, што је за 50 милиона КМ више од тренутне укупне вриједности акцијског капитала друштва.

Финансијски и стручњаци за тржиште капитала с којима је CAPITAL разговарао слажу се да поменута продаја акција значи приватизацију ХЕТ-а.

„Ова продаја акција значи приватизацију предузећа, мијења се власничка структура, емитује се више акција него што ХЕТ има. Ако неко купи све, има већински пакет, што значи приватизација, без одлуке Народне скупштине Републике Српске. У Одлуци нигдје не стоји ограничење, односно да неко не може стећи више од 10 одсто акција, што значи да једно лице може купити читаву емисију акција“, тврде стручњаци за тржиште капитала.

Додају да се, поред тога, до сада приликом продаје државног капитала тражила потврда ко има измирене обавезе, а сада се то не тражи и било који порески дужник може да купи акције.

„Потпуно је срушен концепт управљања јавним предузећем“, категорични су стручњаци.

Слажу се и да има доста непознаница јер није дефинисано ко је ослобођен од преузимања, уколико стекне више од 30 одсто капитала ХЕТ-а.

„Онај који стекне тај дио акција мора по закону да уђе у преузимање, али он се тога ослобађа. То је приватизација на мала врата, постоји интерес Србије да купе за 50 милиона евра акције и стекну контролу над предузећем. Има доста непознаница, за мале паре неко потпуно нов и са стране може преузети већински пакет акција у ХЕТ-у“, наводе саговорници CAPITAL-а.

Продајна цијена акција за акционаре који користе право прече куповине износи 0,29 КМ по једној акцији. Цијена за преостале акције формираће се на берзи, по принципу вишеструких цијена, с тим да ће продајни налог бити унесен по цијени од 0,29 КМ. Стандард повећања цијене је 0,01 КМ.

Поред Одлуке о емисији акција јавном понудом, која је стављена на дневни ред сједнице Скупштине акционара ХЕТ-а за 21. јануар, предложена је и Одлука о ослобађању од обавезе објављивања понуде за преузимање инвеститора – купаца емисије акција.

„Одобрава се инвеститорима – купцима друге емисије акција емитоване јавном понудом од стране ХЕТ-а да могу стећи преко 30 одсто од укупног броја гласова које дају акције Емитента, самостално или са повезаним лицима, без обавезе провођења поступка преузимања преосталих акција Емитента у складу са Законом о преузимању акционарских друштава“, наведено је у предложеној Одлуци.

Подсјећамо, ХЕТ је трећи квартал прошле године завршио са добити од 4,4 милиона КМ, а на полугодишту је имао нераспоређену добит од 35,2 милиона КМ. Укупан капитал тада је износио 907,9 милиона КМ.

Када је раније спомињано питање приватизације „Електропривреде Републике Српске“ представници власти били су категорични да се то неће десити и да није у плану.

„Нико у Влади Републике Српске не размишља о приватизацији било којег јавног предузећа, па тако ни Електропривреде Републике Српске”, поручио је раније премијер Српске Радован Вишковић.

Извор: CAPITAL