ДруштвоНајновијеФоча

Република Српска и слобода највеће вриједности данашњице

Парастосом за страдале, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код централног спомен-обиљежја у Фочи је обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата. Уз молитвено сјећање на 499 погинулих бораца и 147 цивила, подсјећање и на ратни пут фочанских бораца. Указано је на часну и храбру борбу Фочака у одбрани вјековних огњишта широм Српске.

Страдалим саборцима и херојима Фоче поклонио се и учесник Одбрамбено-отаџбинског рата Тодор Ивановић.

-Тешко се осјећам сада када гледам њихове слике. Неки су погинули прије, неки касније. Али истовремено осјећам понос што је Република Српска опстала и морамо настојати да је чувамо свим силама као што смо је бранили у рату-рекао је Ивановић, бивши припадник МУП-а Српске.

Поред породица, пријатеља жртава и демобилисаних бораца вијенце су положиле и свијеће прислужиле делегације општинске управе и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

-На овај начин одајемо почаст свим погинулим борцима који су дали своје животе за Републику Српску, јер док их се сјећамо они ће живјети, а за то вријеме ће живјети и Српска-рекао је предсједник Скупштине Борачке организације Фоча Љубомир Достић.

Његовање сјећања на српске борце који су најзаслужнији за живот у слободи обавеза је и задатак свима, поручио је начелник општине Милан Вукадиновић, честитајући Дан бораца.

-Морамо с кољена на кољено да преносимо и наше потомке учимо шта су урадили борци Војске Републике Српске за нашу слободу. Да се одупремо сваким могућим насртајима на институције Српске, да је јачамо и чувамо оно што су наши очеви, стричеви и дједови бранили и одбранили-рекао је Вукадиновић.

Након парастоса, окупљени су посјетили спомен-собу у Музеју „Стара Херцеговина“. За демобилисане борце и остале званице уприличен је и пријем на коме су ратни другови још једном размијенили сјећања на нимало једноставан и лак пут ка слободи.

Извор: Радио Фоча