БиХНајновије

Рекордан раст цијена хране у БиХ

Прије годину дана у БиХ су значајно поскупјеле све животне намирнице, неке и за више од 50 посто, док су примања пензионера и радничке популације тек незнатно повећана.

Будући да многи грађани својим платама и пензијама већ одавно не могу покрити трошкове живота, додатну главобољу задају им најаве нових поскупљења која ће, по свему судећи, обиљежити и мјесеце који нам предстоје, пише Вечерњи лист БиХ.

Цијене хране и других основних намирница значајно су порасле у посљедњих пола године, а што значајно угрожава преживљавање грађана Босне и Херцеговине, који су и прије пандемије и најновијих поскупљења једва преживљавали од првог до првог.

Статистички подаци јасно показују како је у БиХ забиљежен континуиран раст цијена прехрамбених артикала између 12 и 15 посто.

Цијене лете у небо Подаци доказују да су поскупљења настављена, тако су цијене у августу у односу на исти мјесец претходне године више за 2,3 посто, док је буџет грађана остао исти или је мањи. У протеклом периоду највише је порасла цијена јестивих уља, и то за 36,6 посто у односу на прошлу годину.

Према неким најавама, цијене уља могле би наставити расти. Осим уља, значајно је поскупјело и пилеће месо, и то за 24,7 посто. У мањој или већој мјери порасле су и цијене осталих животних намирница. Суша и екстремно високе температуре овог љета умањиле су род поврћа и воћа, што се одразило и на цијене, које су чак утростручене.

Картонска кутија купуса од 20 кг у Семберији, која је препознатљива по овом поврћу, кошта рекордних 25 КМ. У осталим дијеловима БиХ купус је још и скупљи. Врећица купуса од десетак килограма кошта од 12 до 16 КМ, а прошле године могла се купити за четири КМ. У ово доба лани килограм кромпира коштао је 0,70 КМ, док се тренутно његова цијена креће од 1,50 до 2 КМ, а цијена гламочког кромпира иде и до 2,50 КМ.

И службена статистика показује драстично поскупљење поврћа. Према подацима Завода за статистику РСепублике Српске, килограм купуса у августу 2020. у просјеку је коштао 0,48, а у истом мјесецу ове године чак 1,38 КМ. Драстично је поскупјела и паприка. Малопродајне цијене воћа у БиХ овог љета су досегле рекорд, вјероватно и највећи у посљедњих десет година.

Цијене у Босни и Херцеговини дивљају, а економисти упозоравају како је то тек почетак. Млинари поручују како до краја године треба очекивати да ће, због поскупљења пшенице, брашно поскупјети до 30 посто.

Извор: Агенције