ДруштвоНајновијеФоча

Редовна контрола на првом мјесту у борби против дијабетеса

Бесплатном контролом нивоа шећера у крви и мјерењем крвног притиска у Фочи је обиљежен Свјетски дан борбе против дијабетеса. Превентивну акцију организовало је овдашње Удружење дијабетичара у сарадњи са Медицинским факултетом и Средњошколским центром.

Међу Фочацима који су искористили акцију да провјере здравствено стање су Ранка Кујунџић и Боро Достић.

-Не мјерим често, шећер ми је добар, док је притисак мало већи. Ми смо пензионери и то је тако. Добро је што је организована ова контрола, да људи могу да провјере здравље, јер многи немају навику да иду у Дом здравља-рекла је Кујунџићева.

-Добро је што на овај начин људи могу да провјере шећер. Код мене је добар, око пет-рекао је Достић.

Борбу против подмукле болести, која се из године у годину јавља код све већег броја грађана, већ једанаесту годину воде окупљени у Удружењу дијабетичара општине Фоча.

-Сви дијабетичари који су чланови Удружења и који редовно мјере тромјесечни шећер у до 90 одсто случајева повратили су нормалне вриједности шећера у крви. Да ли је у питању што се више пазе или нешто друго, ми смо задовољни са резултатима. Данас провјеравамо ниво шећера у крви и крвни притисак и код осталих грађана, а сви код којих буду утврђене повишене вриједности биће упућени на даље испитивање-рекла је предсједница Удружења Ана Владичић.

Удружење броји више од 350 чланова, док је укупан број дијабетичара у Фочи око 1.200.

Уз превентивне контроле, за спречавање настанка шећерне болести од велике важности је избјегавање шећера и засићених масти у исхрани, контрола тјелесне масе и повећана физичка активност, савјети су љекара.

Извор: Радио Фоча