ДруштвоНајновијеФоча

Ревизија Општине Фоча – до сада највише неправилности, грешака и незаконитости

Општина Фоча добила је досад далеко највећи број ревизорских препорука за отклањање уочених неправилности, грешака и незаконитости – чак њих 20. Поређења ради – само још 4 од 38 институција у којима је досад проведена финансијска ревизија за 2021. имају двоцифрен број препорука.

Послије скоро мјесец и по паузе (након што је 02.06. објавила извјештај за Министарство енергетике и рударства), Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске 14. јула је објавила нови извјештај о проведеној финансијској ревизији за 2021. – за Општину Фоча.

Ова институција је, на свој начин, најлошија од 38 досад ревидираних.

Општина Фоча добила је далеко највећи број ревизорских препорука за отклањање уочених неправилности, грешака и незаконитости – чак 20, (Поређења ради – само још 4 од поменутих 38 имају двоцифрен број препорука) и једна је од 9 ревидираних институција које су за финансијску ревизију за 2022. добиле мишљење с резервом за обје компоненте финансијске ревизије – и за финансијске извјештаје и за усклађеност са законима и другим прописима.

Код ове ревидиране институције ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске детектовали су кршење неколико правилника, те, Закона о раду и Закона о јавним набавкама.

Општина Фоча, наиме, практикује раширену појаву у овдашњим институцијама (укључујући и највише институције власти) да се људе ангажује по уговорима о дјелу за послове који представљају редовну дјелатност у тим институцијама, односно које би требало да обављају стално запослени, који за њих добијају плату.

Набавке у висини од 197.984 КМ, код Општине Фоча, вршене су без планирања и доношења посебних одлука за покретање поступака јавних набавки.

Код Општине Фоча се ради о угоститељским и културним услугама, одржавању возила, осигурању возила и запослених, услугама штампања, информисања и медија, рачунара, резервних дијелова за рачунаре, ауто гума, додатних количина канцеларијског материјала, горива и додатних радова на уређењу градске пијаце, радова на тргу, реконструкције крова, уређење простора код зграде суда и санације локалних путева.

Такође, у Општини Фоча набавке радова појединачне вриједности изнад законом прописаног износа вршене су дијељењем предмета набавке, односно директним споразумом и то за набавку радова на изградњи јавне расвјете, асфалтирању и санацији путева и тротоара, што такође није у складу са Законом о јавним набавкама.