НајновијеРегион

Ратко Младић добија улицу у Црној Гори

Савјет за давање приједлога назива насеља, улица и тргова већином гласова усвојио је приједлог да једна улица у Беранама понесе име генерала Ратка Младића, некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске.

На сједници Савјета је разматрано још неколико десетина приједлога о именовању и преименовању улица на подручју беранске општине, а сједница Савјета, који је био у пуном саставу, одржана је прије неколико дана.

“Није то ништа ново. Приједлог да генерал Младић добије улицу предлагао је раније и предсједник Србије Александар Вучић. На списку је било још значајних имена из српске историје као што су патријах Павле, Меша Селимовић, као и знаменити Васојевићи”, изјавио је Киковић.

Савјет за давање приједлога назива насеља, улица и тргова броји седам чланова: Горан Киковић, Петар Лабудовић, Богдан Фатић, Фахрудин Хадровић, Драшко Дошљак, Милош Раковић и Зоран Миловић.

Киковић је саопштио да је ријеч о савјетодавном тијелу које нема право одлучивања, већ мишљење о приједлозима просљеђује надлежном Секретаријату, а коначну ријеч о додјели имена улица или њиховом преименовању доноси надлежно министарство.

“Савјету је пристигао велики број приједлога од институција и појединаца. Тачно је да су међу њима били и приједлози да једна од улица добије име генерала Ратка Младића и тај приједлог је прошао”, нагласио је Киковић.

Према његовим ријечима, чланови Савјета су пред собом имали велики број приједлога добијених од грађана и институција и чланови су, гласајући појединачно о сваком приједлогу, неријетко били једногласни, неки приједлози добили су већину гласова, док неки нису имали довољан број гласова подршке.

Савјет је расправљао и о приједлозима да имена улица добију и неки од народних хероја, пјесници, књижевници, међу којима су била имена различитих идеологија, вјероисповијести и националности.

Извор: СРНА