НајновијеРепублика Српска

Расте кредитна задуженост грађана Српске

Грађани су у банкама Републике Српске за три мјесеца повећали депозите за 100 милиона марака, а кредитну задуженост за 82 милиона марака. По подацима које објављује Агенција за банкарство Републике Српске, грађани су на крају шестог мјесеца на рачунима имали око 2,5 милијарде КМ штедње, али задуженост је ипак већа.

2,7 милијарди марака. Толико су на крају јуна грађани били кредитно задужени. Највећи дио новца грађани су позајмили за општу потрошњу. Чак 1, 7 милијарди марака.

Сиромашнији, задуженији и без много алтернатива. Али са много бриге, како све вратити. 

О уштедама, барем, они које смо анкетирали, не размишљају. Углавном рачунају како да врате оно што су позајмили и сваког мјесеца прерачунавају колико им је још остало?

У структури кредита преовладавају готовински ненамјенски кредити. Прекорачења на рачунима и задуженост по кредитним картицама. Било редовно или повремено, улазак у минус је све чешћа појава.

Тренд раста задуживања грађана или пласмана кредита, у зависности с чије тачке се гледа, је очит у посљедњих десет година. Међутим има и оних који су успјели да уштеде.

Према подацима Агенције за банкарство на крају шестог мјесеца грађани су на рачунима имали око 2,5 милијарди марака штедње. Банке од оних депозита које примају од грађана практично финансирају друге грађане који узимају кредите. У свему томе највише профитирају банке, које као ни тржиште не познају осјетљивост и социјални моменат.

Извор: БН