НајновијеПолитикаФоча

Раскол у фочанском ДЕМОС-у

Фочански ДЕМОС, трећу по снази странку у Фочи (ако гледамо претходне локалне изборе) потресају унутарстраначки обрачуни.

Предсједник Скупштине општине Фоча Срђан Драшковић је напустио ДЕМОС и прикључио се Уједињеној Српској, гдје је одмах постављен за предсједника општинског одбора.

Драшковићу, за ког се може рећи да је политички производ Споменка Стојановића директора ШГ „Маглић”, су порасли апетити, дрзнуо се и покушао забити нож у леђа свом „политичком оцу”.

Цијепање ДНС-а и оснивање ДЕМОС-а 2018. године

Наиме, на недавним унутарстраначким изборима у фочанском ДЕМОС-у Драшковић је покушао преузети мјесто предсједника странке од Стојановића, међутим није обезбиједио довољну подршку у чланству странке које је остало вјерно и реизабрало Стојановића за предсједника странке.

Драшковић, који је предсједник Скупштине у Фочи, је покушао пронаћи уточиште у другим странкама које су у власти, али су га у свакој дочекала затворена врата. Ипак свој „елдорадо” проналази у Уједињеној Српској која се у Фочи налази на најнижим гранама биљежећи 120 гласова на претходним изборима.

Споменко Стојановић је кренуо у одмазду према Драшковићу и његовим присталицама, међу којима је и Владимир Ивановић, доскорашњи директор Студентског дома Фоча који је експресно смијењен са те функције. Ивановић је раније био и директор основне школе „Веселин Маслеша” и постоји могућност да се врати на ту позицију као награда за прелазак у Уједињену Српску.

Поставља се питање да ли ће овај политички трансфер утицати на расподјелу коалиционог договора између странака власти? ДЕМОС остаје без клуба одборника у СО Фоча (који су чинили Сребренко Кунарац, Немања Лазовић и поменути Драшковић), као и без предсједника Скупштине, позицију са не тако малим примањима (преко 3500 КМ). Испит је и пред локалним СНСД-ом који и сам има довољно својих кадровских проблема, а сад ће се морати бавити и тим како да смири раздор код коалиционог партнера и њихове апетите.

Да ли ће власт да подржи ДЕМОС и смијени Драшковића са позиције предсједника Скупштине или ће подржати Драшковића и Уједињену Српску и оставити га на тренутној позицији?

ДЕМОС, а посебно њен предсједник Споменко Стојановић требају бити забринути за лош изборни резултат на изборима у октобру и за одлазак ових функционера, јер тим губе „политичку цијену” коју имају. Већ се дуго прича о преузимању ШГ „Маглић” од стране СНСД-а, јер директор Стојановић наредне године одлази у пензију и поставља се питање ко би могао преузети директорску позицију, а на њу циљају поједини функционери СНСД-а.