ДруштвоНајновијеФоча

Различити ставови о изградњи минихидроелектрана и хидроцентрала на Дрини

Едукативна радионица „Глас за ријеке“ на којој се говорило о важности очувања водних ресурса Горње-дринске регије показала нам је да у Фочи постоје подијељена мишљења када је у питању изградња малих хидроелектрана. Већина учесника радионице сматра да минихидроелектране штете животној средини и биодиверзитету, док један дио њих сматра да како мале тако и велике хидроелектране доносе већу економску добит локалној зајеници него што штете окружењу.

Нина Крешевљаковић, правна савјетница у Архус центру БиХ који је организатор радионице, истиче да економска исплативост није довољан аргумент за заступање става за изградњу минихидроелектрана, те се нада да ће Република Српска и Федерацији БиХ коначно забранити њихову изградњу: „Чули смо мишљења људи који су 40 година радили у великим хидроелектранама и они тврде да оне немају негативан утицај на животну средину, а да посебно минихидроелектране немају никакав штетан утицај. Нисмо чули ниједан адекватан аргумент који би ишао у корист овој тврдњи, осим економске исплативости. Дражава је почела показивати позитиван однос према томе, у Федерацији БиХ усвојен је закључак о мораторијуму на изградњу свих минихидроелектрана, док је у Републици Српској усвојена декларација о мораторијуму на изградњу минихидроелектрана. То су ситни кораци ка потпуној забрани изградње“.

Фочак Александар Видојевић сматра да минихидроелектране и туризам, који је у све већем успону у Фочи, не могу ићи заједно. Додаје да би грађани требали више да се интересују о томе како и на који начин сачувати ријеке на подручју општине Фоче, али и биљни и животињски свијет у њима и око њих: „Моје мишљење је да је изградња минихидроелектрана велики проблем за нашу општину, јер је већина наших ресурса за развој управо у природи. Морамо се одлучити јесмо ли за туризам или за стварање енергије, јер се са таквим стварима не може сваштарити. Ако се опредијелимо за туризам онда морамо прихватити чињеницу да не можемо градити минихидроелектране и хидроцентрале, а са друге стране ако се одлучимо за изградњу хидроцентрала и ако прихватимо да је то наш потенцијал, туризам морамо ставити у други план“, рекао је Видојевић.

Крешевљаковићева тврди да  минихидроелектране наносе велику штету животној средини, те најављује активности Архус центра како би грађанима приближили овај проблем: „Штетни утицају су многобројни, од промјене микроклиме, до измјене биљног и животињског свијета, јер многе врсте нестају а друге се стварају. Једноставно ремети се екосистем, остајемо без питке воде и воде за наводњавање. Ми ћемо тај проблем, организацијом уличних кампања, покушати да приближимо грађанима, како бих добили њихову подршку у овој борби“, закључила је  Крешевљаковићева.

Едукативну радионицу, која се спроводи се у оквиру ширег пројекта „Мисли о природи“ , организовао је Архус центар БиХ у сарадњи са удружењима Еко Центар Вишеград и Еко Хабитат Горажде.

Извор: Радио Фоча