ДруштвоНајновијеФоча

Радовић: Правилником о унутрашњој организацији до ефикаснијег рада локалне управе

Предсједник Синдикалне организације општинске управе Фоча Милија Радовић, који је добио повјерење синдикалиста за свој пети мандат, поручио је да је израда правилника о унутрашњој организацији најважнији корак који би локална власт требало да уради у циљу што ефикаснијег рада општинске администрације.

Радовић наводи да постоји вишак радника и да тај проблем није толико изражен као у многим општинама, те да је према мишљењу Синдиката основна ствар израда правилника о унутрашњој организацији, која мора претходити систематизацији радних мјеста.

„Ми ћемо се борити да нико не остане без посла, то је прва тачка у нашем раду, али ми препоручујемо начелнику и свим будућим начелницима да не примају никога новог, ако му нису нашли посла, да може да заради плату, да бисмо могли да сутра реално примамо плату коју зарадимо. Не прихватам да мој колега правник, економиста, матичар има дупло мању плату од колега у Бањалуци, Лакташима, Бијељини, јер смо у најмању руку једнако квалитетни“, каже Радовић.

У Синдикату су свјесни да радници од њих прије свега очекују да се изборе за повећање основице за плату на ниво који је одредила Влада Српске, а у складу са степеном развијености општине.

Такође, наводи Радовић, свјесни су и тешке економске ситуације узроковане епидемијом, тако да неће тражити што није реално, али да ће се, ако то већ није могуће у овој години, у наредној години борити да цијена рада буде усклађена према степену развијености општине.

Према тој категоризацији, напомиње Радовић, Фоча припада средње развијеним општинама за које је Влада утврдила цијену рада у локалној управи од 122,5 КМ.

„Нисмо још достигли тај ниво и то ће бити посао за мене и начелника да договоримо за убудуће. Сада примамо плату по цијени од 115, а реално нам припада 122,5 КМ, тако да ћемо у разговору са начелником да видимо које су могућности“, каже Радовић.

Синдикална организација општинске управе је, наводи њен предсједник, са претходним начеником општине Радисавом Машићем имала добар договор, који, додаје ипак, није до краја испоштован.

У договору са новим начелником Миланом Вукадиновићем, синдикалисти ће се, поручује Радовић, трудити да грешке, без обзира да ли су учињене од општине или Синдиката, буду исправљене.

Синдикална организација општинске управе у Фочи, која има 65 чланова и члан је Конфедерације синдиката Републике Српске, на редовној изборној скупштини именовала је и синдикални и надзорни одбор.

Извор: Радио Фоча