КултураНајновијеФоча

Радовићева „Узвишена пјесма“ овјенчана свјетском славом

Документарни филм „Узвишена пјесма“ о диригенту и професору црквене хорске музике Раду Радовићу и Камерном хору Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, у продукцији БХРТ-а, премијерно је приказан фочанској публици. О успјешном раду хора, испуњеном бројним наградама и признањима, у филму свједоче бивши и садашњи студенти Музичке академије које Радовић под диригентском палицом окупља посљедње двије деценије.

Филм прати Радовићев повратак у родну Фочу са школовања у Русији, након чега на позив митрополита дабробосанског Николаја предаје у Богословији Светог Петра Дабробосанског у Фочи. Упоредо почиње и с радом на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Жеља митрополита Николаја била је оснивање мушког октета за потребе богослужбеног пјевања, који би чинили студенти смјера за црквену музику и појање. Радовић 2001. године оснива мјешовити хор, не слутећи да ће врло брзо постићи огроман успјех и са највећих свјетских позорница доносити најзначајнија признања у домену хорске музике.

У 20 година постојања кроз Камерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву прошло је више од 250 чланова.

Све то подтакло је Бојана Хаџиабдића и Зорана Кубуру, ауторе филма који потписују и режију, да сниме овај својеврсни омаж „Узвишеној пјесми“.

-На мене је највећу импресију оставио хор, односно начин на који изводе композиције које професор Радовић ставља пред своје пјеваче. Кад упоредите извођење Камерног хора Музичке академије у Источном Сарајеву са свјетским хоровима, схватите да је то један висок ниво и благо које морамо подржавати и чувати. Жао ми је што већи број људи код нас не зна за овај хор. Сматрам да је то још увијек резервисано за музичке професионалце, за малобројну публику која прати озбиљну музику. У том смислу требало би мијењати ствари. Хор би требало да буде присутнији у нашем јавном простору-рекао је Хаџиабдић.

Коаутор филма, Зоран Кубура истакао је да је током рада на филму било занимљиво откривати све успјехе Камерног хора, којих, признаје, у потпуности није био свјестан.

-Не само успјехе, већ и суштину онога што раде, те заједништво које су постигли. Заједнички труд и рад који је уложен у функционисању хора морао је дати такве резултате. Због свега тога драго ми је што смо колега Хаџиабдић и ја имали прилику да радимо овај филм-рекао је Кубура.

Главни актер „Узвишене пјесме“ професор Раде Радовић приказивање филма у родном граду емотивно је доживио јер у филму говоре чланови свих генерација, који су предано учећи од њега хор довели до свјетске славе.

-Аутори филма ушли су дубоко у ову причу на врло емотиван, па и узвишен начин, као што и слови назив документарног филма. Приказали су сва дешавања, али и ту неку суштину и главну нит која је прожимана свих ових 20 година кроз рад Камерног хора-истакао је Радовић.

Пројекцију филма у Фочи организовао је Центар за културу и информисање.

-Вишедеценијски посвећен рад нашег суграђанина Рада Радовића, квалитет хора који води, те далекосежни одјек музике коју његује, довели су нас у ситацију да једноставно морамо организовати пројекцију филма у Фочи. Изуетно нам је задовољство и вољели бисмо када би било више Рада Радовића у Фочи и више филмова о нашим успјешним људима-рекао је вршилац дужности директора Центра Владимир Пантовић.

Документарни филм „Узвишена пјесма“ снимљен је поводом двије деценије постојања Камерног хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Прије Фоче публика га је погледала у Источном Сарајеву, а емитован је и на БХРТ-у.

Извор: Радио Фоча