ДруштвоНајновијеФоча

Пјешчане пирамиде на маркици путују у 236 земаља

Фотограф из Фоче Радојица Ћосовић, чије су се фотографије фочанских Пјешчаних пирамида нашле на маркицама „БХ Поште“, вјерује да је то добра прилика да се широм свијета промовише овај природни феномен.

Предузеће „БХ Пошта“ издало је недавно маркице са мотивом Пјешчаних пирамида код Фоче номиналне вриједности 1,50 КМ, чији су аутори фотограф Радојица Ћосовић и дизајнер Тамер Лучаревић.

Ћосовић прича да је посредством Туристичке организације Фоча, „БХ Пошти“ послао петнаестак фотографија Пјешчаних пирамида, а да су се на маркицама нашле двије, те исјечак једне на коверти.

 „Било ми је тешко одабрати од огромног броја фотографија пирамида, а послао сам им петнаестак, тако да су и они учествовали у избору. Дизајн је урадио човјек из „БХ Поште“, каже Ћосовић.

„БХ Пошта“ је одштампала 10.000 примјерака ове маркице.

„Шаљу се у 236 земаља у поштанској размјени, а један број институцијама које се баве архивирањем и чувањем маркица. Вјероватно ће у неко вријеме имати филателистичку вриједност за сакупљаче маркица. Самим тим да број одштампаних маркица није велики,  већа је њихова вриједност, у нумизматичком смислу, а не у смислу комерцијалном за слање пошиљака, која је 1,50 КМ“, наводи Ћосовић.

Пјешчане пирамиде налазе се на деветом километру од Фоче старим путем према Сарајеву.

Налик су онима у Ђавољој Вароши у Србији, Колораду у САД-у и Доломитима у Италији, али су широј јавности недовољно познате.

„Има људи и у Фочи који још нису видјели пирамиде, а да не причам о ширем окружењу. Ово је добра прилика, пошто ће се појавити у 236 земаља, да и тамо виде шта имамо у близини Фоче. Ја сам, иначе, задњих година интензивно радио и промовисао све љепоте од Зеленгоре, Маглића, Дрине, Таре до Пјешчаних пирамида и ово је један од мојих радова који ће допринијети нашем пласману туристичких дестинација“, истиче Ћосовић.

Фочански фотограф сматра да Пјешчаним пирамидама недостаја садржаја да би постале посјећеније, а прије свега бољи пут.

„На Пирамидама не постоји никакав садржај, осим самих Пирамида и мислим да би било умјесно направити нешто, да људи имају да купе неки проспект, магнетић, разгледницу. Велика препрека је пут, који је са обје стране мало је рећи катастрофалан и ко једном дође тешко ће коме другом препоручити да посјети Пирамиде. Некад је то био асфалт, који је сада излокан и сада су оштре ивице врло опасне за гуме, пут је зарастао у шибље, свако ауто се мора огребати и неко би морао да поведе рачуна о томе“, каже Ћосовић.

Фочански крај обилује природним љепотама, а Ћосовићеве фотографије нашле су мјесто у бројним туристичким проспектима Фоче и Републике Српске.

„Од највећег врха до највећег кањона, од Зеленгоре која је збиља љепотица и гдје год окренете фотоапарат имате да снимите њену раскош. Такође, рафтинг Дрином и Таром, њихови прелијепи кањони, а уосталом имамо још 12, 13 кањона, који су неистражени и мало презентовани. Трудим се да што више фотографија покажем кроз изложбе, кроз учествовање на сајмовима. Знам да је фотографија са Зеленгоре била прије пар година у Бриселу, а на туристичким пропектима Српске, који се раде за руско тржиште, такође је Зеленгора на насловној страни, тако да имамо шта показати“, наводи Ћосовић.

Да би се урадила права фотографија, односно да би се добио идеалан прелом свјетлости, објашњава Ћосовић, потребно је небројено пута посјетити одређену локацију, у различитим добима и дана и године.

У данашње вријеме поплаве фотографија са мобилних телефона, она права ће се, ипак, увијек издвојити.

„Најблаже речено, фотографија на  мобилном телефону је за показивање само на моблином телефону. Она не може да се штампа, да се објави у већем формату, чак је лоша и на друштвеним мрежама. Ипак, до изражаја ће увијек доћи професионални апарат, што се односи на технички дио, а остало је до онога који прави фотографију и који гледа кроз објектив“, закључио је Ћосовић.

Извор: СРНА