ДруштвоНајновијеФоча

ПУ Фоча: Обиљежен Свјетски дан борбе против трговине људима

Припадници Полицијске управе Фоча поводом обиљежавања 30.јула, Свјетског дана борбе против трговине људима организовали су на Тргу краља Петра подјелу летака под називом „Шта је трговина људима“. На овај начин информишу грађане са најчешћим обилицима и превентивним активностима борбе против трговине људима.

Трговина људима је сложено кривично дјело и представља вид модерног ропства којим се крше људска права и слободе загарантоване Уставом Републике Српске. Најчешћи облици трговине људима су сексуално искориштавање, принудни рад или експлоатација, присиљавање на просјачење, принуда на вршење кривичних дјела, принудни малољетнички бракови и трговина органима, појаснио је начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић.

-На подручју које оперативно покрива ПУ Фоча у прошлој и првој половини ове године нисмо евидентирали случајеве трговине људима, док смо у 2019.години забиљежили три кривична дјела кријумчарења лица, а ријеч је о кријумчарењу миграната-навео је Томовић.

Ни у Центру за социјални рад у Фочи посљедњих година нису забиљежили случајеве трговине људима. Социјални радник Бојана Бајић појаснила је да Центар за социјални рад као надлежан орган поступа у случајевима када је малољетно лице потенцијална или стварна жртва трговине људима.

-Као установа која се бави заштитом интереса и права рањивих категорија предвиђено је да се бавимо заштитом лица која су жртва трговине, односно њима се пружа психо социјална подршка и друга законом предвиђена права у складу са њиховим потребама и проблемима. На срећу, нисмо имали евидентираних случајева-рекла је Бајићева.

Полицијска управа Фоча и Центар за Социјални рад  позвали су грађане да свако сазнање о активностима која упућују на трговину људима, или су сами жртве злоупотребе, пријаве најближој полицијској станици или телефонским позивом на бесплатни сервисни број 122.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у сарадњи са глобалном фондацијом “Ворлд вижн” израдило промотивни материјал који садржи основне информације о најчешћим облицима трговине људима, постојећим структурама за супротстављање трговине људима, те начину да се уочавање таквих појава пријави надлежним институцијама.

Извор: Радио Фоча