ДруштвоНајновијеФоча

ПУ Фоча: „Заштитимо дјецу у саобраћају“

Полицијска управа Фоча укључена је у републичку акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“, коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, поводом почетка нове школске године, са циљем заштите дјеце школског узраста у саобраћају. Тим поводом полицијски службеници Управе ће у наредном периоду предузимати низ превентивних и појачаних активности усмјерених на заштиту и безбједност дјеце у саобраћају.

Овогодишња акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ почела је 25. августа и траје читав септембар. Полицијске активности подијељене су у три фазе, каже начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић:

„У оквиру прве фазе полицијски службеници обишли уз све школе, утврдили који су периоди када је највеће присуство ученика на путу од куће до школе и у повратку, кад су одмори и паузе, на основу чега ће бити планирано и појачано присуство полицијских службеника у близини школа”, рекао је Крунић.

У другој фази, у првој половини септембра полицијски службеници ће предавањима у основним школама упознати најмлађе ученике о основним правилима безбједног учешћа у саобраћају, уз поштовање свих одлука и препорука за спречавање ширења вируса корона међу становништвом.

Крунић наводи да ће, у трећој фази акције, од почетка до краја септембра у урбаним зонама и близини школских објеката бити појачано присуство полицијских службеника.

-Посебно ту мислим на појачану контролу возила, регулисање саобраћаја у близини школа, омогућавање безбједног пролаза, односно преласка улице за најмлађе категорије ученика. Што се тиче контроле возила, контролисаће се возила која врше организован превоз дјеце, а она возила која својим стањем одају сумњу да су технички неисправна , упучиваћемо на ванредни технички преглед. Кажњаваће се и непрописно паркирање у зонама школа и пјешачких прелаза.За вријеме трајања ових акција у претходном периоду нисмо имали већих проблема када су у питању саобраћајне незгоде гдје су учествовали ђаци и пјешаци-рекао је Крунић.

Из ПУ Фоча апеловали су на све учеснике у саобраћају, посебно на возаче да поштују саобраћајне прописе и одговорно учествују у саобраћају, те тако допринесу заштити дјеце у саобраћају.

Извор: Радио Фоча