ДруштвоНајновијеФоча

ПСД „Вучја стопа”: Нестручним радом оскрнављен Споменик природе „Пећина Ледењача”

Редовним теренским активностима ПСД „Вучја стопа”, услијед неуређености стаза сасвим случајно су се нашли код спелеолошког објекта Ледењача испред кога су затекли пар ствари отпадног материјала и велику инфо таблу причвршћену на јужној страни пећинског улаза на којој је сконцетрисана највећа група праисторијских цртежа.

Наводе да су остали запрепашћени кад су угледали да је инфо табла причврћена баш на стијену чиме су потенцијално угрозили праисторијске цртеже.

„Читајући текст инфо табле нисмо ни слутили да се иза табле налазе цртежи управо о којима текст даје више информација. Детаљнијим прегледом непосредно испод табле уочавамо јасно изражене цртеже. Обзиром да стијена није равна те постоји међупростор између табле и стијене уочавамо цртеж иза табле”, наводи се у тексту објављеном од стране ПСД „Вучја стопа”.

Скупштина општине Фоча, 5. јула 2015. године пећину Ледењача прогласила је Спомеником природе, због јединствености саме пећине и њеног историјског значаја, те на управљање додијелила Туристичкој организацији општине Фоча.

Како кажу у саопштењу, од проглашења Спомеником природе до данас никад није урађена приступна стаза до пећине Ледењача, а обзиром да је ТО Фоча управљач пећином све активности морају започети од њих.

Такође, у тексту се наводи да се надају да њихове критике неће бити погрешно протумачене, већ да ће се надлежни у ТО општине Фоча консултовати са стручњацима из области археологије, спелеологије и заштите животне средине те исправити непромишљене поступке и обезбједити дуг животни вијек свједоцима Бронзаног доба.