НајновијеРегион

Протести у пет хрватских градова због мјера

Протести грађана против епидемиолошких мјера уведених због пандемије вируса корона одржавају се данас у пет градова у Хрватској, у организацији Грађанске иницијативе “Права и слободе”.

Протести у пет хрватских градова због мјера

Протести, који се одржавају и у четрдесетак земаља свијета, у Хрватској су почели у подне.

У Осијеку су се грађани окупили у Тврђи те кренули према Тргу Анте Старчевића, у Загребу од Трга Краља Томислава према Тргу Бана Јелачића, у Сплиту од Бановине према Риви и Перистилу, у Шибенику од Шибеник Видица према Пољани, те у Дубровнику на Страдуну, јавио је портал “Индекс”.

У Загребу се на Тргу бана Јелачића окупило неколико стотина људи с транспарентима и узвикују “Ми нисмо заморци” и “На дамо вам дјецу”. “Посљедице мјера су пуно веће од ове посљедице ове квази болести”, чуло се на протесту, а људи скандирају “Издаја, издаја, комунисти, окупатори”.

„Људи, не идимо линијом мањег отпора. Наше право је да удахнемо ваздух, скините те маске. То је наше право. Ниједан ковид-редар вам не може наметнути. Оно на што они играју, то је страх. Манипулација страха и манипулација осјећаја кривице”, речено је на скупу у Загребу.

Протести су названи “Свјетска поворка за слободу, мир и демократију” и најављено су као мирна окупљања, а организатори тврде да су мјере ауторитарне и да су нанијеле више штете него користи.

Извор: СРНА