НајновијеРепублика Српска

Просјечна плата покрива пола потрошачке корпе

Синдикална потрошачка корпа за септембар износи 2.523 КМ и просјечна плата је покрива са 50,61 одсто, саопштено је данас из Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

Породице у Републици Српској су највише новца трошиле на прехрану – 1.137 КМ. За становање и комуналне услуге било је потребно издвојити 639 КМ, за превоз 226 КМ, за текуће одржавање домаћинства 138 КМ, а набавка обуће и одјеће у септембру коштала је 187 КМ, наводи се у саопштењу.

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у септембру износи 1.277 КМ и мања је за девет КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у августу.

Највећа просјечна плата у Републици Српској у септембру исплаћена је у области финaнсијских дјелатности и дјелатности осигурања и износи 1.730 КМ, а најнижу просјечну исплаћену плату добили су радници у грађевинарству у износу од 971 КМ.

Ниске просјечне плате у септембру примили су радници запослени у области саобраћаја и складиштења 990 КМ, те дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 1.015 КМ, наведено је у саопштењу.

Извор: Глас Српске