ДруштвоНајновијеФоча

Прослављена крсна слава: Народ побјеђује молитвама Светог Николаја

Светом литургијом, славским обредом и свечаном литијом, Храм Светог Николе и општина Фоча прославили су крсну славу Пренос моштију Светог Николе.

Прослава је почела литургијом и ломљењем славског колача у Светониколајевском храму, одакле је градским улицама услиједила свечана литија са читањем Јеванђеља.

Старјешина Храма Светог Николе Душан Андрић рекао је да сви данас сабрани свједоче да их спаја једна заједничка вјера, крштење, васкрсење и живот будућег вијека.

„Име Светог Николе, које данас прослављамо, на грчком језику значи „народ побјеђује“, па да нам Господ Бог молитвама светитеља подари побједу над свим искушењима и невољама које нас окружују у овом времену”, поручио је Андрић.

Литија се зауставила код централног споменика погинулим српским борцима и цивилима Одбрамбено-отаџбинског рата, гдје је служен помен, а затим је у згради општине обављен славски обред.

Честитајући крсну славу свештенству, запосленима у општини и свим грађанима Фоче, начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да је овај дан прилика за јединство и саборност које ће водити у боља будућа времена.

„Принуђени смо због пандемије да славимо у скромнијим околностима, а надам се да ћемо уз помоћ оца Николаја идуће године побиједити ову пошаст”, рекао је Вукадиновић.

Славећи Светог Николаја Мириклијског Чудотворца Фочаци се од 1857. године молитвено сабирају у Храму који носи име њиховог небеског заштитника. Ова православна светиња, позната по изузетно вриједној црквеној ризници, драгоцјеним иконама, богослужбеним књигама и другим реликвијама, од 2010. године на листи је националних споменика БиХ.

Извор: Радио Фоча