НајновијеРепублика Српска

Просвјетари у Републици Српској још нису добили плату

Просвјетни радници у Републици Српској још нису добили плате за прошли мјесец иако су годинама уназад оне исплаћиване најкасније до 23. у мјесецу.

Ово кашњење долази након што се премијер Републике Српске Радован Вишковић прошле седмице похвалио да је Влада прије рока измирила обавезе према Бечкој берзи по основу емитованих обвезница и да је буџет стабилан.

Међутим, новца, и поред премијерових увјеравања у супротно и нових милионских задужења у овом мјесецу, очигледно нема довољно, а то су први осјетили радници запослени у области образовања.

– Ово је прво кашњење у посљедњих 15 година. Раније је увијек била најкасније до 23. у мјесецу, али обично буде 21. Међутим, ова плата још није исплаћена – каже за КАПИТАЛ дугогодишњи просвјетни радник из Котор Вароша.

Да плате нису исплаћене потврдиле су и бројне друге његове колеге као и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић.

– Јутрос сам разговарао са министарком и она је рекла да плате иду редовно. Закон је рекао да се плата за претходни мјесец исплаћује у току овог мјесеца. Дакле, до 30. јуна закон није прекршен. Међутим, претходних мјесеци наше плате су биле 22. или 23. у мјесецу. Годинама раније то је било 26. или 27. Сви смо забринути због отплате дуга и што плате за сада једноставно нема – рекао је Гњатић.

Подсјећамо, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је прошле седмице да је Српска седам дана прије рока испунила своје обавезе по основу „бечких обвезница“ и исплатила 336 милиона КМ.

– Влада РС је испунила своје обавезе седам дана прије рока. У наредном периоду ћемо без икаквог застоја испуњавати све буџетске обавезе. РС је финансијски и економски стабилна и ликвидна – рекао је тада Вишковић.

Међутим, очигледно је да је исплата тог дуга оставила рупу у буџету и да тренутно нема новца за плате запослених у просвјети.

Одговор на питање због чега касне плате, које је КАПИТАЛ упутио Министарству просвјете и културе РС, нису добили.