ДруштвоНајновијеФоча

Промовисана 102 дипломца Медицинског факултета у Фочи

Додјелом диплома на церемонији у Градском позоришту свечано су промовисана 102 дипломца четири студијска програма Медицинског факултета у Фочи и један мастер здравствене његе.

Дипломе су добили 30 доктора медицине, 28 доктора стоматологије, 17 дипломираних медицинара здравствене његе и 27 професора специјалне едукације и рехабилитације.

Међу дипломираним студентима који су данас промовисани је и Далиборка Симић из Зворника, са просјеком оцјена 9,37, студијски програм Стоматологија. Једна је од пет студената који су постигли најбоље резултате током студија.

„Заиста, признање је велико. Мени је јако драго да се мој труд и рад препознао и да је награђен како високим оцјенама тако и овим признањем данас. Али искрено признање долази тек у раду са људима. Ја бих вољела да сви ми који смо ово завршили, да смо завршили из љубави. Јер кључ успјеха долази из тога да оно што радите, радите из љубави“, каже Симићева.

Према оцјени студената путем студентске анкете најбољим професорима, доценту др Љиљани Бјеловић и проф. др Сањи Марић уручене су награде-захвалнице.

„Добила сам награду која ми је најдража и најважнија у животу. Кад добијете награду од судената, па онда вам је некако срце пуно. Значи да оно што радите има смисла“, рекла је проф. др Сања Марић.

Ситуација са пандемијом онемогућила је да се раније организује промоција студената 2019. године. На сва четири студијска програма дипломирала су 132 кандидата, а како каже декан Медицинског факултета професор др Дејан Бокоњић промоција је најсвечанији дан за сваки факултет.

„Наравно да сам поносан и сретан као декан. Студенти медицине су увијек перјанице у смислу квалитета и знања, и такви треба да буду бавећи се једном озбиљном професијом. Ми смо се трудили да им дамо знање, да им усадимо људскост, хуманост и надамо се да смо у томе успјели. Једна од порука данас ће бити да буду добри људи прије свега, а онда и добри стручњаци,  да никад не забораве своје професоре, свој факултет, да увијек остану у вези, а у нама ће имати искрене пријатеље“, рекао је декан Бокоњић.

За Медицински факултет у Фочи може се рећи да је перјаница Универзитета у Источном Сарајеву. Сваке године постижу се све бољи резултати, биљеже се рекорди и по броју заинтересованих и уписаних студената, а како би квалитетом били још конкурентнија високошколска установа, најављени су нови планови прије свега интернационализација факултета  у сваком смислу.  

 „Сад нам је главна преокупација да стабилизујемо наставу на енглеском језику, да дјеца из свих крајева свијета долазе да студирају, такође су нам истраживања важна уз претпоставке материјалних ресурса која смо обезбиједили, затим људских ресурса стасалих наших кадрова истраживача. Мислим да ћемо се у наредном периоду пробити и прочути по добрим радовима у међународним часописима и наступима на значајним међународним конференцијама. И наравно, отварање факултета, интернационализација факултета у сваком смислу. Имамо доста амбициозне планове, имамо амбициозну младу екипу, велику подршку и од стране Универзитета, ресорног министарства, Владе и мислим да нема разлога да у тако нечему не успијемо“, рекао је Бокоњић.

Сви до сада постигнути и признати резултати Медицинског факултета у Фочи могу да буду убудуће замајац за још бољи и успјешнији рад ове високошколске установе која и за општину Фоча представља најзначајнију институцију.  

Извор: Радио Фоча