ДруштвоНајновијеФоча

Приправнички стаж за 30 високообразованих

У Фочи су данас потписани уговори о обављању приправничког стажа у јавним и приватним предузећима и установама са подручја ове локалне заједнице. За послодавце је ово прилика да младим људима изаћу у сусрет и обезбиједе им радно искуство, а за приправнике прва степеница за добијање сталног запослења.

Тамара Крсман, дипломирани географ, једна је од 30 приправника који су данашњим потписивањем уговора добили прилику за обављање приправничког стажа. У наредних годину дана она ће радно искуство стицати у предузећу „Павгорд“ из Фоче: „ Већ годину дана тражим посао. Ово је прилика да стекнем радно исуство. Без обављеног приправничког стажа нигдје не можемо тражити посао“.

Ранко Елез, дипломирани инжењер шумарства већ двије године трага за запослењем. Приправнички стаж одрадиће у предузећу „Болетус“: „Приправнички стаж ми је веома битан и надам се да ће ово бити лијепо искуство како за мене тако и за остале колеге“.

Општина Фоча потписала је уговоре са 20 јавних и приватних предузећа као и установа, у којима ће бити запослено 30 приправника. За послодавце ово је прилика да младим људима пруже шансу за стицање радног исуства како би прешли прву степеницу до добијања сталног запослења.

У предузећу „Фалкон“ биће запослена четири приправника: „Запошљавамо четири приправника, правне, економске и саобраћајне струке. Сматрам да је обавеза свих нас привредника из Фоче да изађемо у сусрет младим људима који су завршили факултет и обезбиједимо им обављање приправничког стажа. Након тога они лакше могу тражити посао“, рекао је власник „Фалкона“ Васо Благојевић.

Фирма „Техноградња“ из Фоче и раније се одазивала на позив Општине за пријем приправника. Саво Миловановић, власник предузећа, каже да ће ове године запослити три приправника: „Желимо да помогнемо омладини да створе услове да заснују радни однос. Техноградња је до сада обезбиједила приправнички стаж за више од 30 младих људи из Фоче“.

У овој години више од 120 високообразованих младих људи са подручја општине чекало је прилику за одрађивање приправничког стажа. Из тог разлога, Општина ће и у наредној години покушати провести сличан пројекат, како би и остали, поред ових 30 са којима су данас потписани уговори,  добили прилику за прво запослење, каже начелник Општине Фоча Милан Вукадиновић: „Нећемо стати на овоме. Наставићемо активности у сарадњи са Заводом за запошљавање да нађемо могућности да  остали млади људи, који нису успјели да нађу послодавца, добију прилику за приправнички стаж“, рекао је Вукадиновић.

Општина Фоча обезбјеђује нето зараде приправницима у износу од 550 КМ, а послодавци доприносе, као и друге трошкове које приправници имају током обављања послова. За ове намјене у локалном буџету предвиђено је 210.000 марака.

Извор: Радио Фоча