ДруштвоНајновијеФоча

Предсједник Хрватске сутра на Тјентишту

На Дан антифашистичке борбе (државни празник у Републици Хрватској), предсједник Хрватске Зоран Милановић положиће вијенац код Споменика Другој далматинској бригади на Доњим Барама, на подручју Националног парка Сутјеска у Фочи.

Ове године се обиљежава 80 година од битке на Сутјесци. У борбама које су се водиле у мају и јуну 1943. године нешто више од 16 хиљада партизана нашло се у окружењу око 120 хиљада припадника фашистичких војних снага којима је циљ био уништити главнину партизанске војске и заробити Јосипа Броза.

Споменик Другој далматинској бригади подигнут је на мјесту гдје су партизани из Далмације у вишедневним борбама у јуну 1943. године осигурали извлачење из окружења главнине партизанских снага, Врховног штаба и Јосипа Броза.

Претходне двије године као изасланик предсједника Републике Хрватске на обиљежавању битке на Сутјесци био је претпостављени Кабинета предсједника Хрватске, Орсат Миљенић. На обиљежавању ће бити и ове године, а у службеној Милановићевој делегацији још ће бити и његови савјетници Ивица Олујић и Мелита Мулић. У протоколу ће бити и хрватски амбасадор у БиХ Иван Саболић.

Према неслужбеним информацијама, на Сутјеску би требао доћи и бивши министар одбране у Влади Зорана Милановића, Анте Котромановић и наводно је у плану да он и Милановић крену у пјешачку туру партизанским стазама која би трајала три до четири сата.

Иако није у службеној најави Кабинета предсједника Хрватске, план је да се положе вијенци и код спомен обиљежја на Тјентишту, који је средишње мјесто обиљежавања битке.

Извор: Јутарњи лист