КултураНајновијеФоча

Представљена књига „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“

У Фочи је представљена књига „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“ која говори о човјеку који је извршио атентат на Анта Павелића, утемељивача усташког покрета, творца фашистичке Независне државе Хрватске и једног од највећих злочинаца током Другог свјетског рата.

Аутор Марија Јововић, Благојева кћерка, у књизи се бави личношћу и свиме што је овај српски патриота радио прије атентата. Представља и политичку ситуацију у Аргентини у вријеме када су Павелић и остале усташе дошли у ову земљу.

За свога оца са поносом истиче да је био вриједан и посвећен човјек који је и у имиграцији истицао љубав према српском народу и православљу. То је показивао као члан друштва „Његош“, али и један од ктитора прве српске православне цркве у Буенос Аиресу – Свети Сава, каже Јововићева.

-То може да се чита и у књизи, као и о великој љубави према мојој мајци Гладији Анхели Мико која је била нотар. С друге стране читаоци могу да виде каква је била политичка ситуација када је мој отац стигао у Аргентину, кад је генерал Перон отворио врата свим усташама и нацистима да живе слободно и без суђења-рекла је Јововићева.

Најавила је да би ускоро требало да буде објављен и други дио књиге, у којем ће бити ријечи о атентату на Павелића, те истакла да Срби њеног оца са правом доживљавају као хероја.

-Кад знамо на који начин су били мучени и убијани милиони људи у НДХ, шта је Анте Павелић радио, како је живио као краљ у Аргентини, како га је чувао Перон упркос што су под њим масакрирани толики људи, Срби, Јевреји и остали, знам да је мој отац велики херој и ништа друго не може бити-рекла је Јововићева.

О књизи је говорио и јереј Вјекослав Јовановић.

-Многа историографска грађа која се тиче периода Другог свјетског рата, односно дешавања која су услиједила углавном обилује подацима, кретањима и историјским гибањима, али нам не даје неку личносну слику.  Ова књига попуњава празнину која можда постоји у изучавању Другог свјетског рата и каснијег периода. Кћерка Благоја Јововића даје нам слику њега као човјека, као свеукупне личности-рекао је Јовановић.

Промоцију књиге „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“ организовао је фочански Центар за културу и информисање у оквиру вишедневне манифестације „Зима у Фочи“.

Извор: Радио Фоча