НајновијеРепублика Српска

Први пут обиљежавање Дана српског јединства у школама

У основним и средњим школама Републике Српске ове године се први пут обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а ово је само једна у низу заједничких активности које спроводе Српска и Србија поводом заједничког празника, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Заинтересовани ученици основних и средњих школа ће имати прилику да 15. септембра у оквиру редовне наставе присуствују часу на којем ће са просвјетним радницима и међусобно, разговарати о историјским личностима и догађајима који су допринијели слободи, независности и јединству српског народа, те сазнати чињенице које су важне за боље разумијевање историје српског народа.

Из Министарства просвјете и културе истичу да се у Републици Српској и Србији 15. септембар обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а овог датума се обиљежава и пробој Солунског фронта.

„Присуство часу и планираним активностима није обавезно и организује се само за заинтересоване ученике, а с обзиром на то да је 15. септембра пробијен Солунски фронт, који је био увод у ослобађање свих народа на простору бивше Југославије, сматрамо да је важно да се ученици свих националности упознају са чињеницом да је српски народ, окупљен под националном заставом, дао највећи допринос историјској побједи и слободи свих народа”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да је значајно да се ученици свих националности упознају о чињеницама које су важне за боље разумијевање свјетске историје.

„Обиљежавање овог и сличних празника је дио наставног процеса предмета од националног значаја и због тога ће један час у првој смјени и један час у другој смени бити посвећен овоме празнику”, истичу из Министарства просвјете и културе Српске.

Из овог министарства кажу да просвјетни радници имају могућност да процијене на који начин ће обиљежити Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а ученици који не цијене овај празник и нису заинтересовани да разговарају о овој теми нису обавезни да присуствују часовима и планираним активностима у основним и средњим школама.

Извор: РТРС