НајновијеРепублика Српска

Почиње акција МУП-а за безбједне празнике „Петарде нису играчке”

Министарство унутрашњих послова Републике Српске почеће данас спровођење акције под називом „Петарде нису играчке” која ће трајати до 15. јануара наредне године, а циљ је да предстојећи празници буду обиљежени у мирном и безбједном окружењу.

Припадници МУП-а ће у сарадњи с надлежним општинским инспекцијским службама контролисати превоз пиротехничких средстава, као и рад продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехничка средства, саопштено је из МУП-а Српске.

Полицијски службеници оствариће сарадњу с представницима локалне заједнице, директорима и педагозима просвјетно-образовних установа, ученичким и родитељским савјетима, те локалним институцијама и невладиним организацијама, с циљем заједничког дјеловања на сузбијању законом кажњивих појава из ове области, наводи се у саопштењу.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, полицијски службеници одржаће у просвјетно-образовним установама, уз поштовање свих препоручених мјера, краћа предавања прилагођена за дјецу, која су најугроженија категорија, када је опасност од петарди у питању.

Игре с петардама и другим пиротехничким средствима нису безазлене и нестручно руковање може оставити трајне посљедице по лица, нагласили су из МУП-а.

У саопштењу се подсјећа и да је прошле године у „играма с петардама” повријеђено петоро дјеце, од којих је једно дијете на подручју Полицијске управе Бијељина тешко повријеђено, те да је, приликом активирања ватромета, једно пунољетно лице на подручју Полицијске управе Источно Сарајево задобило повреде очију.

Из МУП-а су навели да се пиротехнички производи за забаву другог разреда (мали ватромети, петарде, римске свјећице, мали ватрометни бицикли, фонтане, бенгалске бакље, ракете и други слични производи), могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће године до 30. јануара наредне године.

Пиротехничке производе за забаву могу користити и лица старија од 16 година, али под надзором родитеља, односно старатеља, док је забрањена употреба пиротехничких производа за забаву другог разреда у затвореним просторијама, као и у просторијама гдје се окупља већи број лица.

Из МУП-а су упутили апел да се грађани придржавају важећих законских одредби с циљем стварања безбједне и угодне атмосфере за прославу празника и истакли да ће сва незаконита употреба пиротехнике и ватреног оружја бити санкционисана у складу са законом.