ДруштвоНајновијеФоча

Починиоци стравичног злочина у Јабуци 29 година на слободи

На Градском гробљу Божовац у Фочи данас је, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа, обиљежено 29 година од стравичног страдања 43-оје Срба фочанске Јабуке, које је на кућном прагу убила муслиманска војска из Горажда.

Такозвана Армија БиХ је 23. јула 1992. године попалила 18 српских села ширег подручја Јабуке, тада фочанске мјесне заједнице,  на лијевој обали Дрине, подно планине Јахорине.

Припадници те војске су на свиреп начин убили 43-оје српских мјештана, међу њима и дјечака од 13 година Нова Елеза, слијепу старицу Милку Ковач, непокретну Зорку Симовић, као и партизанског ветерана из Другог свјетског рата, јунака из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милоша Вуковића.

Убијени су и старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Православна црква Преображења Господњег минирана је и до темеља срушена.

Годинама је предмет “Јабука” ћутао у ладици Тужилаштва у Требињу, а прије три године преузело га је Тужилаштво БиХ, али се ћутање наставило.

Предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба и свједок злочина Љубиша Симовић каже да их је прошле године обрадовала посјета људи из Тужилштва, који су заједно с њим обишли мјесто страдања, али се ни након тога ништа није промијенило.

“Још једном их питам, до када ће бити закључани злочини на простору Фоче, не само у Јабуци, већ и у Јошаници и осталим стратиштима, да за злочине над Србима нико не одговара. Опет понављам, било би ми лакше и све бих ово другачије поднио да је бар један човјек процесуиран и приведен правди”, каже Симовић.

Он је апеловао да се све надлежне институције у Српској и општини Фоча на неки начин заузму да правосудни органи почну радити свој посао.

“Када су људи из Тужилаштва долазили у село, видјели су гдје се то десило и да постоје имена људи које смо ми навели, да их макар приведу и испитају. Јабука је шири терен гдје се и ја једва попнем на то брдо гдје су поубијани српски цивили и једноставно то су морале да ураде наше комшије, нажалост”, рекао је Симовић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истиче да је жалосно и недопустиво да за бројне злочине над српским цивилима на подручју општине Фоча нико није одговарао.

“У сарадњи са борачким организацијама, организацијама погинулих и ратних војних инвалида, предузећу неке од корака да утичемо, односно да пишемо Тужилаштву и Суду БиХ. Заиста је вријеме да се неке ствари изведу на чистац и да знамо ко је одговоран за ове злочине”, рекао је Вукадиновић.

Након рата, Јабука је припала Федерацији БиХ, па се преостало српско становништво морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци убијених Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

Парастос убијеним Јабучанима и ове године биће служен на Преображење Господње, 19. августа, код споменика у порти обновљене јабучке цркве.

Извор: Радио Фоча