ДруштвоНајновијеФоча

Почели Дани боровнице- корона повећала тражњу за еликсиром са Зеленгоре

Манифестација „Дани боровнице“, која је почела вечерас у Фочи изложбом производа од овог љековитог биља, показала је да је ове године изузетна потражња за плавичастим плодовима са планинских пашњака, чему је сигурно допринијела потреба људи да поправе свој имунитет у доба короне.

Мислите на здравље- једите боровницу и посјетите предивне предјеле у околини Фоче на којима она расте-овако би се могла сажети основна порука ове традиционалне манифестације која траје дуже од деценију.

Свјесни колика је њена хранљива вриједност, посјетиоци су поручили да је боровница најбоља вакцина не само против вируса корона, већ и против свих других болести.

На десетак штандова на Тргу краља Петра могли су да пробају и пазаре свјеже плодове и широк асортиман специјалитета од боровнице- сокове, чај, џемове, слатка, колаче, патишпање.

Колика је тражња за благом са Зеленгоре, Љубишње, Волујака и других фочанских планина најбоље говори чињеница да је Веленка Станојевић, која је за ову изложбу набрала 50 килограма самониклих бобица, све распродала још прије њеног отварања.

Цијена по килограму ове године је 10 КМ.

„Да је родила и није баш, јер је суша узела данак, велике су врућине. Потражња је баш велика, највјероватније због тога што је била корона, па народ превентивно дјелује да би био здравији“, каже Станојевићева.

Она је упозорила да је потребно заштити боровницу и спријечити њено брање док је зелена, јер се при таквом брању она уништава.

Божидарка Стевановић почаст „краљици са Зеленгоре“ одала је спремањем разних колача, међу којима је доминирала чоко торта од боровнице.

„Правимо разне специјалитете, разне колаче и пите, чај од листа, сокове, џемове, ликере, а трудимо се да то све спремамо на атсрински начин, како су то радиле наше баке, без великог додатка шећера“, рекла је Стевановићева.

Осим од боровнице, могли су се пробати сокови и од другог љекобиља- маслачка, коприве, мајчине душице, јагорчевине, које је припремила Милена Цицмил.

Илинка Владичић у природи скупља разне чајеве, а за ову прилику препоручила је чај од листа боровнице.

„Највише се користи за дијабетес. Припрема се тако што се стави једна чајна кашика у два децилитра воде, одстоји 15 минута и пије се бар два пута на дан“, каже Владичићева.

Туристичка организација Фоче овом манифестацијом настоји да подигне свијест људи о значају боровнице, њеној хранљивој вриједности, али и потреби њеног чувања, уједно промовишући фочанске планине.

Директор ТО Фоча Споменка Попадић каже да је много разлога да се конзумира боровница, имајући у виду да обилује витаминима, жељезом, да подстиче добро расположење, а да је управо боровница један од разлога зашто треба посјетити фочански крај.

„Дане боровнице настављао идуће сриједе у Требињу испред њиховог туристичког центра, гдје ћемо презентовати наше производе“, рекла је Попадићева.

Изложба боровнице на Градском тргу у Фочи употпуњена је наступом музичког дуа Јована и Харт из Источног Сарајева.

Извор: Радио Фоча