ДруштвоНајновијеФоча

Почела вакцинација студената Медицинског факултета у Фочи

На Медицинском факултету у Фочи почела је имунизација студената. За вакцинацију против вируса корона пријавило се 200 будућих здравствених радника, који од почетка студирања уче о значају имунизације.

Стечена знања и научна достигнућа на својој кожи примијенили су Јелена Шиљковић, Немања Митровић и Дарко Лазић. За њих дилеме нема – вакцинација против вируса корона помоћи ће у борби са опаком болешћу.

-Кроз историју вакцине су спасиле људе од разних заразних болести. Апсурдно би било да у 21. вијеку људи не иду у складу са цивилизацијским токовима-рекла је Шиљковићева.

-Сви требамо да примимо вакцину и апелујем на све људе да се вакцинишу, да на тај начин заштите себе и своје ближње-каже Митровић.

-Мислим да сви требамо да се вакцинишемо, ипак су вакцине спасиле бројне животе. Вакцинација је неопходна и крајње је вријеме да се вакцинишемо-рекао је Лазић.

Да без постизања колективног имунитета борба против вируса корона није могућа слажу се и стручњаци.

-Тренутно имамо затишје, спорадичну појаву вируса. Природним процесом ове епидемије свакако да ће овај период трајати неких два мјесеца. Сигурно ћемо имати нову појаву, али не у оном обиму какав је био у таласима претходних мјесеци. Било би добро да овај период искористимо и да се вакцинишемо када нема интензивног ширења вируса. Тако ћемо вирусу онемогућити да се касније мијења-рекла је Биљана Мијовић, професор епидемиологије на Медицинском факултету у Фочи.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић сматра да је имунизација једини излаз из пандемије и да сви грађани требају да се вакцинишу.

-Вакцинацијом студенти медицине шаљу поруку да је вакцинација цивилизацијска вриједност. Одзив студената за сада је добар и надам се да ће се тако наставити. То нам је значајно јер ћемо моћи без ограничења да организујемо наставу и вјежбе-рекао је Бокоњић.

Колики је значај вакцинације становништва требало би да укаже и истраживање колективног имунитета на вирус корона које у Републици Српској спроводе медицински факултети у Фочи и Бањалуци.

-Прва фаза истраживања је завршена, док друга још није почела. Чекамо да нам од Свјетске здравствене организације стигну антитијела. Узорак ће бити око пет хиљада грађана из цијеле Републике Српске. Овог пута испитиваћемо обухватност вакцинације становништва, коју су врсту вакцине примили, да ли је било инфекција између прве и друге дозе. Водићемо рачуна да покријемо доста епидемиолошких параметара како би помогли у планирању даљих стратегија у борби против вируса корона-рекао је Бокоњић.

Резултати прве фазе истраживања показали су да од 2.000 тестираних становника, њих 35 одсто има развијена антитијела.

Извор: Радио Фоча