ДруштвоНајновијеФоча

Почела вакцинација старијих од 65 година у Фочи

Вакцинација против вируса корона за становништво старије од 65 година почела је у фочанском Дому здравља. Планирано је да се руском вакцином „спутњик ве“ вакцинише око 1.200 грађана који су се пријавили тимовима породичне медицине.

Осамдесетшестогодишња Душанка Крсмановић међу првима је вакцинисана и препоручује и другима да то ураде, како би заштитили себе и своје ближње.

„Једва сам чекала вакцину, да заштитим и себе и ближње који долазе код мене. Само сам страховала да не заузмем мјесто некоме коме више треба”, каже Крсмановићева.

Међу вакцинисаним Фочацима треће животне доби су и Анђа Зарић и Радојка Достић:

-Пријавила сам се за вакцину ради сигурности, мислим да сви треба да се одазовемо и колико толико се заштитимо-сматра Зарићева.

„Вакцину сам примила, добро се осјећам, нико нема чега да се плаши”, рекла је Достићева.

Имунизација се у фочанском Дому здравља одвија по раније утврђеном распореду и уз добру организацију-заказивањем термина преко тимова породичне медицине, због чега нема гужви.

„Почиње се од десет сати ујутро, распоред је на петнаест минута, грађани се позивају унапријед по распореду. Поручићемо већ дозе за наредну седмицу, имунизација се наставља по устаљеном реду, прво особе старије од 80 година, па између 75 и 80 година и тако редом. До сада је 1.200 пријављених за имунизацију”, рекао је директор фочанског Дома здравља, Мирослав Ристановић.

Ристановић је упозорио да је епидемилошка ситуација у Фочи веома озбиљна. Вирус не посустаје, број обољелих расте свакодневно:

„Тренутно је у Фочи 212 особа позитивно на вирус корона и око 410 је под здравственим надзором. Око 150 пацијената имамо на амбулантној терапији, нажалост бројке су све веће”, казао је Ристановић.

У фочанском Дому здравља до сада се вакцинисало 60 одсто запослених. Вакцинација радника наставља се и у наредном периоду, као и становништва, по приоритетним групама. Упоредо, процес имунизације здравствених радника тече по плану и у Универзитетској болници у Фочи.

Извор: Радио Фоча