ДруштвоНајновијеФоча

Потрошачима „Електродистрибуције” Пале софтвер омашио у обрачуну дуга за струју

Потрошачима „Електродистрибуције“ Пале обрачунаване су затезне камате веће од износа главног дуга и то све због грешке у софтверској платформи компаније „Dwelt“, сазнаје CAPITAL.

Открила је то Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске која је контролисала је да ли су спроведне препоруке које је ранијих година упутила „Електродистрибуцији“ Пале.

Током контроле ревизори су констатовали да у тренутку вршења ревизије није била спроведена њихова препорука у којој су констатовали незаконито наплаћивање затезних камата.

„“Електродистрибуција“ је на дио доспјелих ненаплаћених потраживања од купаца обрачунавала затезну камату изнад износа главног дуга што није у складу са Законом о затезној камати“, упозоравају ревизори.

Наглашавају да се ово одступање десило због грешке софтверске платформе за подршку пословним процесима оператора дистрибутивног система.

Важно је напоменути да је оквирни споразум вриједан око 900.000 КМ за набавку и одржавање поменуте софтверске платформе „Електродистрибуција“ најприје 2021. године додијелила компанији „Dwelt“ у власништву Стефана Крнете, зета декана Медицинског факултета Ранка Шкрбића.

Касније је та платформа надограђивана када је посао са компанијом „Dwelt“ добио и „Sirius 2010“.

Станишић: „Грешка је отклоњена”

Директор „Електродистрибуције“ Пале Ацо Станишић је у изјави за CAPITAL истакао да је грешка у међувремену отклоњена, те да сада све функционише како треба.

„Та платформа функционише како треба и надограђује се по потреби. Сада је другачији начин пословања у односу на то када су биле дисфузије и обрачунавачи електричне енергије, сада је на снази закон који је произашао из „Трећег енергетског пакета“ који је изашао 2015. године и који смо ми морали примијенити до краја 2022. године“, појаснио је Станишић.

Извор: CAPITAL