БиХНајновије

Потврђена оптужница против Новалића, Хоџића, Солака и Милићевић у предмету “Респиратори”

Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу против премијера Федерације Фадила Новалића и осталих у предмету “Респиратори” за удруживање ради злоупотребе положаја, примања награде за трговину утицајем, прања новца и кривотворења исправа, потврђено је за БИРН БиХ.

Оптужницом се осим Новалића терете Фахрудин Солак, суспендирани директор Федералне управе цивилне заштите, правно лице “Ф.Х. Сребрена малина” Сребреница и директор ове фирме Фикрет Хоџић, те Јелка Милићевић, замјеница премијера Федерације и федерални министар финансија.

Ову информацију за БИРН БиХ потврдила је бранитељица оптуженог Фадила Новалића, Васвија Видовић.

Новалић, Солак и Хоџић се терете за удруживање ради чињења казнених дјела у вези са дјелима “злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, кривотворење или уништење пословних или трговинских књига или исправа, кривотворење службене исправе и повреду обавезе вођења трговинских или пословних књига и састављања финанцијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање”, док се Јелка Милићевић терети за несавјестан рад у служби.

“Оптужницом се оптуженима ставља на терет почињење наведених казнених дјела у свези са набавком 100 комада респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000 КМ за потребе борбе против коронавируса у Федерацији Босне и Херцеговине у вријеме непосредно након проглашења стања несреће”, наведено је раније у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва је наведено да се Новалићу ставља на терет да је, користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлаштења премијера у Влади Федерације БиХ, осмислио план незаконите исплате буџетских средстава за потребе куповине средстава и опреме за борбу против коронавируса.

“У том су се плану, у циљу прибављања протуправне имовинске користи, придружили Фахрудин Солак, Фикрет Хоџић и правна особа ‘Ф.Х. Сребрена малина’ Сребреница. Ова удружена група потом је набавила 100 комада респиратора ‘АЦМ812А’ по увећаним цијенама, при чему се испоручени респиратори не могу користити у сврхе ради којих су набављени – за потребе лијечења болести ЦОВИД-19, усљед чега је по буџет Федерације БиХ наступила имовинска штета и омогућено стицање протуправне имовинске користи која би била подијељена између припадника удружене групе”, наводи се у саопћењу.

Оптужена Милићевић се терети да је починила казнено дјело “несавјестан рад у служби” јер је свјесним кршењем закона и других прописа омогућила овакву набавку респиратора, а потом пропуштањем својих законом прописаних дужности није спријечила наступање штетне посљедице.

Државно тужилаштво је саопштило да се истрага наставља против више других особа у односу на кривично дјело “помоћ починиоцу послије учињеног казненог дјела” у односу на поступак набавке и расподјеле респиратора који су предмет ове оптужнице.

Истрагу о набавци 100 респиратора из Кине које је Федерација купила преко фирме “Ф.Х. Сребрена малина”, која се бави продајом воћа и поврћа, Тужилаштво БиХ је проводило од маја прошле године.

Извор: РТРС/Бука