НајновијеРепублика Српска

Посебна сједница НСРС о наметнутом закону Валентина Инцка

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о измјенама Кривичног законика и Приједлогу закона о непримјењивању одлуке високог представника биће одржана данас с почетком у 12.00 часова. Сједница је затворена за јавност.

Народна скупштине Републике Српске данас би требала да разматра измјене Кривичног законика Републике Српске и доношење закона о непријемњивању одлуке високог представника.

Оба законска рјешења предложили су клубови посланика СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, ДНС, УС, СПС, НПС и посланичке групе НДП, а требало би да буду разматрана по хитном поступку, саопштено је из Народне скупштине.

Влада Републике Српске утврдила је да су Приједлог закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и Приједлог закона о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ усаглашени са Уставом, правним системом и Правилима за израду закона и других прописа Српске.

Влада је на јучерашњој посебној сједници утврдила да се ови законски приједлози могу упутити у даљу процедуре.

На недавном састанку лидера свих парламентарних странака са сједиштем у Српској договорено је да сједница парламента буде одржана у петак и да тада донесу два законска рјешења.

Одлучено је и да српски представници од уторка, 27. јула, неће учествовати у раду на нивоу институција БиХ.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је надавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Извор: РТРС/БН