НајновијеПолитикаФоча

Поништени конкурси за директоре јавних установа, усвојена одлука о братимљењу Фоче и Херцег Новог

Скупштина општине Фоча поништила је конкурсе расписане за избор директора Центра за културу и информисање, Музеја Стара Херцеговина, Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ и Центра за социјални рад. Због пропуста у раније објављеним конкурсима, који је утврдила Комисија за избор и именовање, закључено је да се распишу нови. Поново ће бити расписан и конкурс за директора Апотеке „Фоча“, јер на претходном није било заинтересованих кандидата.

На сједници СО Фоча појашњено је да се у конкурсима за четири директорске позиције јавних установа пропуст односи на дио у коме се од кандидата тражи посједовање организационих и руководних способности, те успјешност у претходном раду на руководним пословима. Конкурси нису исправни јер се не наводи којим документима кандидати могу то да докажу, став је Комисије.

Опозиција је бурно реаговала оптужујући извршну власт да све чини како би конкурси били намјештни одређеним кандидатима. Одборник СДС-а Огњен Бодирога тврди да се ради о дискриминацији кандидата, те да ранијих година ниједан директор није имао претходно искуство руковођења.

„Актуелна власт изашла је са приједлогом да се пониште конкурси и да се додају ставке да кандидати морају бити руководиоци у претходном периоду. То на неки начин дискриминише друге кандидате који имају радно искуство, али нису били на руководећим мјестима. Као што су, на примјер, Радмила Ђевић и Душан Бодирога, који су конкурисали за директора Центра за културу и информисање, односно за директора Музеја Стара Херцеговина. И претходна два директора Музеја Бранка Драгичевић и Сњежана Кунарац никада нису били на руководећим мјестима па су били директори”, рекао је Бодирога.

Он наводи да опозиција сумња да је конкурс за директора Музеја Стара Херцеговина намјештен како би на ту позицију била примљена Бранка Ковачевић, актуелна в.д. директора, док су, како каже, остали конкурси поништени да не би био поништен само један.

„Волио бих да ме начелник општине и скупштинска већина демантују, што ћемо видјети у наредном периоду”, нагласио је Бодирога.

Бранимир Радовић, секретар СО Фоча одбацује наводе опозиције. Истиче да је све урађено у складу са законом и да су на исти начин објављивани конкурси ранијих година. 

„Једино сам ја писао конкурс и нико други није учествовао у томе, па сасвим одговорно могу да кажем да су у конкурсу наведени посебни услови који се наводе у статутима јавних установа, јер не постоји друга могућност. Схватам да људи размишљају политички, највише се причало о политици и да је конкурс намјештен. А како је намјештен!? Узео сам опште услове који су наведени у законима, министарским, Владиним и другим именовањима Републике Српске, те посебне услове који су наведени у статутима. Значи, није постојала могућност да селективно примијеним неке конкурсе. То свако може да провјери”, рекао је Радовић.

Обраћајући се одборницима, начелник општине Фоча Милан Вукадиновић нагласио је да конкурси нису намјештени и да је уважен став Комисије за избор и именовање, те да би при расписивању нових конкурса требало водити рачуна да се избаци критеријум успјешности у претходном раду на руководним пословима.

„Да не ускраћујемо оне људе који нису били руководиоци на било ком мјесту, да ли као шефови или директори. Уколико је то у складу са законом да о томе поведемо рачуна и дамо шансу свим људима да могу равноправно конкурисати. Како се не би долазило у дискриминаторски однос о коме се прича, управо је Комисија ово констатовала и ја сам то уважио. Мислим да је Комисија исправно поступила и поздрављам њихов рад”, рекао је Вукадиновић.

Комисија за избор и именовање тврди – радили смо у интересу свих кандидата.

„Посебни услови конкурса пролазили су годинама. Ниједна Комисија сигурно није запазила да постоји нешто што по мом мишљењу није у реду. Комисија је донијела став да се ови конкурси пониште како бисмо изашли из ове ситуације. Нису предвиђени докази како Комисија може процијенити нечију успјешност у претходном раду на руководећим мјестима. Према мом мишљењу то не треба ни да стоји у конкурсу. Требало би да постоји нека равноправност свих кандидата. Сматрам да би уз расписивање нових конкурса требало да се промијене статути јавних установа који су стари више од 10 година. Да се направе услови и ускладе са законом”, рекао је предсједник Комисије Виде Вуковић.

Због недовољног броја пријављених кандидата који испуњавају услове конкурса поништен је и расписани конкурс за избор чланова управних одбора Музеја Стара Херцеговина и Туристичке организације општине Фоча.

На јучерашњој сједници Скупштина општине донијела је одлуку о братимљењу Фоче са Херцег Новим у циљу развијања сарадње у областима економије, туризма, културе, спорта и образовања.

Извор: Радио Фоча