ДруштвоНајновијеФоча

Полицијска управа Фоча не заборавља погинуле полицајце

Молитвеним сјећањем на погинуле полицајце, те дружењем са својим пензионисаним службеницима, Полицијска управа Фоча завршила је јуче вишедневне активности поводом обиљежавања Дана полиције- 4. априла.

У Одбрамбено-отаџбинском рату живот је положило 38 припадника некадашњег Центра јавне безбједности Србиње, од којих 12 из Фоче.

Међу погинулим јунацима Полиције Републике Српске из Фоче је и Милија Дракул, чији син Срђан данас с поносом носи плаву униформу.

“Мој отац је дао свој живот за Републику Српску, заједно са својим колегама, уградили су животе у темеље Републике Српске, а ми можемо да им вратимо дуг тако што ћемо их се сјећати. Желим да истакнем да сам заиста поносан што сам наставио породичну традицију”, рекао је Дракул.                                              

Полицијска управа не заборавља ни своје пензионисане раднике.

Тодор Ивановић, прије рата милиционер, у рату борац,  а након рата полицајац, у служби заштите грађана провео је три деценије.

Прича да је увијек било тешко бити полицајац, а посебно издваја 1991. годину и период међунационалних превирања непосредно прије рата.

“Онда долази 1992. и рат, тако да никада није било лако. Колико смо могли, давали смо од себе, радили, испуњавали обавезе свако на свој начин. Важно је да се овај дан обиљежава и да се присјећамо наших колега, увијек осјећам посебне емоције када видим ове слике и људе са којима сам првео радни вијек”, рекао је Ивановић.

Начелник Одјељења полиције у Полицијској управи Фоча Воислав Крунић подсјетио је да су се у оквиру обиљежавања Дана полиције, и ове, као и ранијих година, припадници ове управе масовно одазвали акцији добровољног даривања крви, чиме су још једном показали хуману страну свог позива.

Организован је и Дан отворених врата полиције за основце и предшколце, као и тактичко-показна вјежба жандармерије.

“Веома нам је драго да је данас са нама велики број гостију, међу којима су породице погинулих бораца и наши пензионери, који Полицију Републике Српске сматрају својом другом кућом. Посебно се захваљујемо свим нашим запосленим припадницима, који свакодневно извршавају задатке професионално и стручно”, рекао је Крунић.

Парасост је служен код споменика погинулим фочанским полицајцима испред зграде Полицијске управе, након чега су породице погинулих, припадници Управе, делегације општине Фоча и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата положили вијенце и прислужили свијеће.

Извор: Радио Фоча