БиХНајновије

Политичари у БиХ преписују програм „Европа сад”

Представници министарстава оба ентитета у Босни и Херцеговини, имали су протеклих дана живу комуникацију са црногорским колегама како би на основу програма „Европа сад 2” направили сличан у својој држави, сазнају „Вијести”.

Из Министарства финансија Црне Горе нису жељели званично да одговоре на питања у вези с тим, али је незванично потврђено да постоје интересовања колега из региона да преузму дјелове програма „Европа сад” и да их имплементирају у својим држава под неким другим именом.

Подсјетимо, у Црној Гори ће за седам мјесеци, према овом програму, минимална зарада са 450 евра бити повећана на 700, просјечна зарада са садашњих 820 на 1.000 евра, док ће стопа незапослености која сада износи 13,3 одсто бити смањена „на нулту”. Истим програмом до краја октобра биће укинуто осмочасовно радно вријеме и уведено седмочасовно…

Саговорник „Вијести” укључен у разговоре казао је да су се о овом програму прво интересовали из Федерације БиХ, на приједлог новог премијера тог ентитета Нермина Никшића, који жели да убрза пут у Европску Унију и побољшање стандарда. Међутим, извор нашег листа каже да је главни разлог то што због новог наметнутог изборног закона од Кристијана Шмита, у цијелој држави на јесен слиједе и нови парламентарни избори заједно са локалним и да би нешто слично црногорској „Европи сад” била добра предизборна прича.

„Не пали се више на националистичке приче ни народ у Босни, морамо и ми прећи на економске теме”, наводно је у преговорима казао представник нове Владе Федерације, наводећи да би се њихов програм могао назвати „Њемачка сад” или „Њемачка овдје”, како би се спријечио даљи одлазак младих људи из БиХ који „трбухом за крухом” најчешће иду баш у ту државу.

Никшић је у разговорима наводно и казао да ће они у ФБиХ бити мало реалистичнији са програмом, односно да ће калкулације радити за нижи раст зарада, јер ипак привреда те државе није толико јака као црногорска. Умјесто седмочасовног радног времена, могу предложити нерадни петак.

Да црногорска Владе помаже Федерацији у припремању економског програма, наводно је тек почетком марта, од својих извора, сазнао и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Саговорник „Вијести” каже да је Додик због тога био веома љут, јер не жели да их Федерација престигне са толиким растом зарада, као и да је пријетио да Црна Гора неће добити ни киловат струје из Билећког језара и „Бук Бијеле”, ако и његовом ентитету не помогну. Наводно је нагласио и да зараде у Српској морају бити макар марку веће него у Федерацији.

Извор: Вијести.ме