ДруштвоНајновијеФоча

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1. март. У оквиру вјежбе провјерена је спремност, обученост и ефикасност истовременог дјеловања специјализованих служби из Фоче.

Способност да брзо реагују и спасу животе показали су фочански ватрогасци, спелеоспасиоци и медицинско особље Дома здравља Фоча.

„Имали смо прилику да видимо како се истовремено реагује у случају двије или више несрећа. Ово је прилика да и грађани виде да су у сигурним рукама када је у питању рад Општинске цивилне заштите, која руководи свим акцијама спасавања са својим специјализованим јединицама и професионалним хитним службама”, рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Фоча Милош Јакић.

Током вјежбе приказано је гашење пожара у стамбеној згради, вертикални транспорт повријеђених помоћу ужади, као и евакуација повријеђених из аутомобила приликом тешких саобраћајних несрећа.

„Територијално ватрогасна јединица Фоча била је задужена спасавање повријеђене особе у саобраћајној несрећи и ватрогасци су одрадили вјежбу веома добро. Ово је саставни дио нашег посла, да вјежбамо и да будемо спремни да реагујемо ако затреба”, рекао је командир Територијално ватрогасне јединице Фоча Радојица Малиш.

Замјеник начелника општине Фоча Весна Рашевић истакла је да је вјежба показала спремност Цивилне заштите да правовремено реагује и помогне грађанима у случају несрећа.

„Оно што нас као локалну заједницу чини поносном је да имамо и оруђе и возила, а што је најбитније људе. Цивилна заштита, ватрогасне јединице и остале службе које помажу становништву ће имати адекватну подршку од локалне заједнице”, рекла је Рашевићева.

У спасилачкој вјежби учествовали су Територијално ватрогасна јединица Фоча, Добровољно ватрогасно друштво Фоча, Спелеоспаслачка служба Републике Српске-Станица Фоча и Хитна помоћ Дома здравља Фоча.

Међународни дан цивилне заштите-1. март обиљежава се у цијелом свијету од 1990. године, с циљем да се укаже на значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих врста несрећа и катастрофа.

Извор: Радио Фоча