ДруштвоИстакнутоНајновијеФоча

Показна вјежба спасавања у пећинама

У оквиру пројекта „Пећина Ледењача, од праисторије до данас“ чланови Спелеолошког друштва „Урсус спелеус“ младима из Фоче одржали су предавања о спелеологији и извели показну вјежбу спасавања у пећинама.

Предсједник Друштва Милош Јакић каже да је важно да посјетиоци познају спелеолошка правила и да улазак у пећине не схватају олако.

-У фокус смо ставили заштиту спелеолошких објеката и безбједност посјетилаца. Веома је битно да се не дирају сталагмити и сталактити. У тим ситуацијама долази до ломљења пећинског накита, за чије формирање је потребно више стотина година- рекао је Јакић.

Осим ових активности пројектом је предвиђено уређење приступних стаза, организоване посјете младих и постављање капије на улазу у пећину Ледењачу, чиме ће се додатно заштити овај споменик природе.

Пећина ће и даље бити доступна за посјетиоце, а улазак ће бити контролисан.

-Посјете ће се организовати уз пратњу водича, а биће ограничен број посјетилаца приликом уласка у пећину- рекао је Јакић.

Циљ активности је промоција сплеологије и брига о заштићеним подручјима.

Пројекат реализује група младих из Фоче, окупљених у пројекту Међународне организације за миграције (ИОМ) „Подршка младима у локалним заједницама БиХ“, који финансира Амбасаде Велике Британије у БиХ.

Пећина Ледењача код Миљевине у заштићена подручја сврстана је 2015. године. Поред богатог пећинског накита красе је и праисторијски цртежи, за које се сматра да потичу из бронзаног доба.

Извор: Радио Фоча