ДруштвоНајновијеФоча

Повеља општине Заводу за запошљавање

Повеља општине Фоча ове године биће додијељена Заводу за запошљавање Републике Српске, како је образложено, за значајан допринос и солидарност у реализацији пројеката од општег значаја и важности за општину, одлучили су одборници фочанског парламента на данашњој сједници.

Приједлогом одлуке о додјели награда, првобитно је, на основу извјештаја који је усвојила општинска Комисија за награде и признања, за повељу општине предложен  Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање и посланик у Народној скупштини.

Њега је за награду предложио одборник Милош Милић, а у образложењу је наведено да Вујичић повељу заслужује тиме што је као директор Завода за запошљавање, заједно са Владом Српске, путем додјеле средстава подржавао програме запошљавања и самозапошљавања, а посебно запошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида у Фочи.

Одборници опозоционих СДС-а и ДНС-а упозорили су да би додјела признања Вујичићу била правно неутемељена, јер би се косила са општинском одлуком о утврђивању награда, којом је прецизирано да се награде и признања не могу додјељивати изабраним представницима и носиоцима извршне власти на свим нивоима власти у БиХ и Српској.

Они су навели да би се, осим кршења општинске одлуке, на овај начин обезвриједило ово велико признање, с обзиром да би се награда додијелила за нешто што је редован посао и законска обавеза једне јавне установе и њеног директора.

Одборници опозиције затражили су да се приједлог о додјели повеље повуче, а након краће скупштинске паузе Комисија је предложила да се умјесто Вујичићу повеља додијели Заводу, што је усвојено са 15 гласова за, шест против и једним уздржаним.

Уз повељу, на свечаној сједници Скупштине општине за Дан општине- 9. мај, биће додијељено и пет захвалница, те 12 новчаних награда од по 500 КМ.

Мећу добитницима општинске захвалнице је и Хелга Фукс из Њемачке за исказану солидарност, спремност и посебан допринос у хуманитарном раду.

Ова Њемица је истрајна и велики борац у доказивању страдања Срба на подручју општине Фоча у посљедњем рату, а посебно се ангажовала да западну јавност упозна о „крвавом Никољдану“ у Јошаници, злочину који је извршила муслиманска војска из Горажда убивши звјерски 56 мјештана српске националности.

Она посљедње три године редовно посјећује Фочу и присуствује обиљежавању страдања Срба у Јошаници, а и дародавац је иконостаса Спомен цркви која се гради у тој фочанској мјесној заједници.

Локална управа први пут ће, поводом Дана општине, наградити најбоље ђаке и студенте из Фоче са по 500 марака, а како је раније речено та пракса ће се наставити и наредних година.

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас извјештај о извршењу општинског буџета за прошлу годину, према којем су укупни приходи у 2020. години износили 14.495.621 КМ.

Из буџета општине утрошено је 14.375.119 КМ, тако да је остварен суфицит од 120.502 КМ.

Усвојени су и извјештаји о реализацији годишњих инфраструктурних програма- уређења грађевинског земљишта, заједничке комуналне потрошње, уређења локалних и некатегорисаних путева и утрошка средстава од посјечених шумских сортимената.

Извор: Радио Фоча