НајновијеРепублика Српска

Плата од 3.000 КМ и бесплатан смјештај, али нико од доктора неће да ради у Берковићима

Берковићи се суочавају са недостатком љекара. Тренутно, на двије и по хиљаде регистрованих пацијената, у Дому здравља и поред бесплатног смјештаја и плате око 3.000 марака, ради само један стално запослен доктор.

У Берковићима је махом старија популације. Због тога су им неопходна бар два стално запослена љекара.

Млади љекар из Подгорице у потрази за сталним запослењем, након завршеног медицинског факултета, није чекао посао у Клиничком центру Црне Горе. Запослење је пронашао у требињској болници, а затим на испомоћ дошао у Берковиће. Мале средине, иако нису изазов и нешто о чему сањају млади љекари ипак имају и предности.

– Услови су веома добри. Изненадио сам се да постоји и дијагностика лабараторијска и РТГ у овако малом мјесту. Пацијенти су старији и хронични болесници и потреба за љекарима је заиста велика – каже Александар Брновић, клинички љекар.

У берковићком дому здрваља запослено је 15 радника. Горући проблем је ипак недостатак љекара. Потреба за љекарима је још веће јер је у овој општини у току велико градилиште. Гради се Хидро електрана Дабар , па се очекује велки број кинеских држављана, и повећана потреба за здравственим услугама.

– Велика је потреба. Требају нама требају чак и три доктора да буду стално запослена. Без помоћи Министарства здравља мислимо да је тешко, трајно рјешити овај проблем – рекао је Горан Ћупина директор Дома здрваља “др Миленко Муратовић”.

Да би задржали љекаре и привукли нове да дођу, удруженим снагама Дом здравља и Општина покушавају да понуде рјешење.

– Одлучили смо се да урадимо што је до нас, а то је да обезбједимо боље услове љекарима у Берковићима него што су ти услови негдје друго, тако да ће уз бесплатно становање , стимулацију из буџета , тако да љекар који буде запослен имаће око 3.000 марака плату – навео је Ненад Абрамовић начелник општине.

Дом здравља у Берковићима захваљујући ресорном министарству и општини у претходном периоду је реновиран. Пројектом енергетске ефикасности ријешен је проблем гријања, донацијом Владе Републике Српске набављено је ново санитетско возило. Однедавно је у функцији и нова опрема за лабораторију, те се велики број анализа може радити у Дому здрваља.

Избор: РТРС