ДруштвоНајновијеФоча

Пијукањем почеле божићне радости, сутра ломљење чеснице

Фочански малишани најавили су долазак најрадоснијег празника Божића обичајем пијукања, који је Играоница “Звјездица Клинцоград” заједно са Црквеном општином организовала у Храму Светог Саве четврту годину у низу.

На Туциндан, након вечерње службе, дјечија граја и радост испунили су Светосавски храм.

Дјеца су се засладила чоколадицама, бомбонама, сокићима.

Једанаестогодишњи Михајло Пиварски каже да му је било веома занимљиво.

“Супер је, узимали смо чокаладице. Ја сам из Новог Сада, дошао сам за Божић са родитељима и братом код баке која живи на селу у Кутима, супер нам је”, каже Михајло.

Дјечак Вања Лаловац каже да је успио да накупи доста слаткиша.

“Било је веома лијепо, ујутро идемо у бадњаке, а на Божић у полазнике, сви ћемо се веселити”, прича Вања.

Старјешина Храма Светог Саве, свештеник Душан Андрић каже да овај лијепи обичај најављује радост рођењa Богомладенца.

“Малишани на неки начин симболизују и мудраце и анђеле, али заправо наговјештавају радосну пјесму коју ћемо слушати кроз богослужење а то је “Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља”. Породица је основ свега и џаба нам све на овом свијету ако нема породице и зато је молитвена наша жеља да буде што више дјечице у нашем граду, самим тим ће бити и радости наше”, поручио је Андрић.

Од ове године Божић ће за дјецу у Фочи бити још веселији, јер ће се први пут у Храму Светог Саве ломити велика чесница у којој ће, уз дрвце, зрно пасуља и остале дјелиће од којих сваки има своју симболику, бити и три дуката.

Чесница је поклон фочанске пекаре Кроасан.

“На тај начин дјеца све више присуствују богослужењима што је за њих од великог значаја, да би се утврдили у Светосављу. Чесница ће бити повелика са три дуката и овом приликом захваљујем се пекари “Кроасан”, породици Рашевић,која ће припремити чесницу”, рекао је Андрић.

Организатор “пијукања” Звјездана Кулић каже да ће обичај пијукања од ове године заживјети и у фочанском Храму Светог Николе, те у Устиколини у Храму Свете Тројице.

“Сваке године је све много боље са много више дјеце. Захваљујемо се свештенству на сарадњи, што смо успјели да нашој дјечици ово омогућимо”, рекла је Кулићева.

Пијукање у Храму Светог Николе и Храму Свете Тројице биће организовано вечерас, а ломљење чеснице у Храму Светог Саве је на Божић након вечерње службе, која почиње у 18.00 часова.

Извор: Радио Фоча