ДруштвоНајновијеФоча

Перућица на длану- помоћу модерних уређаја омогућили праћење живота у прашуми

У Националном парку „Сутјеска“ на Тјентишту данас је отворен Центар за виртуелну стварност Перућица, који ће, у образовне, научно-истраживачке и туристичке сврхе, омогућити праћење живота у јединственом и строго заштићеном природном резервату- прашуми Перућица.

Вриједност пројекта је 548.000 КМ, а заједно су га финансирали ЕУ, Њемачка и НП „Сутјеска“.

У Перућици се живот одвија без икаквог утицаја човјека- дозвољен је само обилазак појединих њених дијелова уз обавезну пратњу водича, а увођењем виртуелне стварности остварен је двоструки циљ- прашума је постала доступнија широј јавности, а истовремено је унапређена њена заштита очекиваним смањењем броја посјета, истакнуто је на презентацији пројекта.

Руководилац сектора за развој Националног парка Мирјана Радовић појашњава да су постављене четири камере на најатрактивнијим локацијама у прашуми Перућици.

„Снимамо долину Сутјеске, затим водопад Скакавац, те видиковце Бешкита и Драгош седло, а пета камера врши емитовање са све те четири камере овдје у Виртуелном центру и преко нашег веб сајта, тако да ће Перућица бити доступна цијелом свијету. Тиме смо подигли степен заштите, а истовремено омогућили много већем броју људи да уживају у љепотама Перућице“, каже Радовићева.

Центар за виртуелну стварност Перућица смјештен је у објекту некадашњег Омладинског центра, који је за ове намјене реновиран.

Састоји од три дијела- изложбеног простора, гдје ће се вршити презентација Перућице емитовањем видео сигнала, потом коференцијске сале од 250 мјеста, док је трећи дио административна просторија.

Помоћу разних модерних уређаја виртуелне стварности, Национални парк ће у овом центру посјетиоцима пружити ново искуство и могућност да истраже и осјете живот у  прашуми.

„Имамо велики број сетова ВиаР наочара, помоћу којих ћемо моћи да емитујемо већ развијене ВиаР програме, затим 9Де фотељу, која служи у исте сврхе и једну ВиаР справу искључиво за рекреацију и забаву дјеце, да то не буде сувопарно учење. Све ово што смо набавили намијењено је за све узрасте, од најмањих да се забаве и успут нешто науче, до студената и начуних радника који ће моћи да врше разна истраживања“, рекла је Радовићева.

Директор НП „Сутјеска“ Александар Ковач каже да је овај пројекат надоградња Научно-истраживачког центра који је прошле године отворен у непосредној близини.

„Ово је завршетак те универзитетске основе за унапређење рада у проучавању првенствено Перућице, њеног природног богатства. Створени су предуслови и сада је на нама на који ћемо начин то приближити нашим основцима, средњошколцима и студентима Републике Српске, БиХ и земаља региона“, истиче Ковач.

Он је напоменуо да Центар има искључиво образовни карактер, али да се неће одрицати ни могућности за унапређење туризма.

„На једном мјесту моћи ће да се види богатство Перућице, а пошто постоји могућност уласка на сајт, уживо се може приступати природним богатствима Перућице и пробудити жеља да се дође у њен обилазак. Режим заштите остаје, наравно, исти, основна функција Парка је очување и заштита природе“, рекао је Ковач.

Партнер НП „Сутјеска“ у овом пројекту је Шумарски факултет из Бањалуке, чији декан Маријана Каповић Соломон истиче да њихови студенти сваке године долазе на ово подручје на теренска истраживања.

„Перућица је нетакнута природа у срцу Европе, а оваквим пројектима показујемо колико постајемо свјесни и колико цијенимо нашу природу. Самим тим виртуелна стварност нам помаже да овакве ресурсе заштитимо од прекомјерног коришћења“, навела је Каповић Соломон.

НП „Сутјеска“ је кроз овај пројекат развио и унаприједио 15 туристичких аранжамана и потписао меморандуме о сарадњи са више туристичких агенција и научно-образовних установа из земље и иностранства.

Извор: Радио Фоча