ДруштвоНајновијеФоча

Пацијентима доступан експертски ултразвук дојке у фочанској болници

Фактори ризика због којих од карцинома дојке оболијева све више жена, начин изљечења ове болести и превенција, само су неке од тема са којима су се грађани Фоче упознали на предавању „Рано откривање карцинома дојке-пут ка изљечењу“, које су организовали Центар за културу и информисање, Општина Фоча и Универзитетска болница Фоча.

У свијету, али и у Републици Српској све више жена оболијева од карцинома дојке, који је најчешћи малигнитет код жена.

Редован скрининг дојке и редовни прегледи ултразвуком, као и самопрегледи, поред здравог стила живота, најважни су за превенцију ове болести или њено рано откривање.

У Републици Српској, за сада, не постоји организован скрининг програм за превенцију карцинома дојке али ни других малигних болести, каже хирург-онколог Ненад Лаловић. „Скриниг програм омогућава да се болест открије у раном стадијуму што пацијентима нуди знатно већу шансу за изљечење а и трошкови лијечења су много мањи. Када је у питању карцином дојке, ако се болест открије у првом стадијуму, петогодишње преживљавање је преко 95 одсто, а у четвртом стадију преживљавање је између 25 и 30 одсто. Код нас још није заживио скрининг програм, гдје су пацијенти обавезни да дођу на преглед а све у сврху превенције, али надамо се да ће ускоро заживјети скриниг програм за све туморе“, рекао је Лаловић.

Сви грађани самоиницијативно могу обавити мамографске и ултразвучне прегледе у фочанској болници. Жене старије од 40 година требале би сваке двије године радити мамографију, а млађе жене ултразвук дојки једном годишње, додаје Лаловић: „Пацијенткиње које имају већи ризик за настајање карцинома дојке требају и раније да се јаве на ултразвучни преглед. Позивам све грађане Фоче и регије да дођу на превентивне прегледе а Универзитетска болница у Фочи је доступна за све врсте прегледа дојке. У амбулантама су пацијентима свакодневно доступни хирурзи који су обучени за прегледе за све врсте малигнитета“.

У Универзитетској болници у Фочи сви пацијенти могу урадити експертски ултразвук дојки који је значајан за превенцију и рано откривање болести, истакла је на предавању интерниста- онколог Јелена Владичић Машић: „Пацијенткиње које већ имају дијагностификован карцином дојке, али и пацијенткиње које немају никаквих здравствених проблема могу превентивно да ураде експертски ултразвук дојки, а неопходно је само да се закажу на Одјељеу радиологије Универзитетске болнице Фоча“.

Сврха превенције и раног откривања болести је изљечење које је код карцинома дојке могуће у великом броју случајева ако се болест открије у првом стадијуму. Међутим, када се болест открије у касном стадијуму, шансе за изљечење су мале, слажу се онклози. 

Извор: РФ