НајновијеРепублика Српска

Патријарх српски Порфирије упутио благослов вјерницима

Његова светост патријарх српски Порфирије указао је данас на значај крстолике вјере коју човјек треба да носи у себи, као и да Господ критикује формалисте јер треба имати живога Бога у себи.

Патријарх је у бесједи у Саборној цркви у Сарајеву окупљене вјернике подсјетио на оне који су формалисти, који мисле да је довољно припадати изабраном народу.

И ми мислимо, истакао је, да је довољно што смо крштени, да је довољно што смо Срби, да ће нас Гспод увести у царство своје, али је неопоходно да будемо крштени у име Оца, Сина и Светог Духа, да имамо живог Бога у себи.

Он је истакао да је вјера одговор на питање “зашто имам утисак да ме Бог оставио, зашто имам утисак да ме људи не воле”, као предуслов свих других одговора, нагласивши да је вјера повјерење у љубав Божију, јер он најбоље зна који су путеви спасења.

„Све остало почива на вјери и поверењу, да ли смо иједно знање усвојили ако нисмо имали вјере и повјерења”, истакао је српски патријарх.

Он је нагласио да та вјера мора да буде крстолика.

„Није довољно да имамо вјере и повјерења у људе, јер смо често били губитници, а и сами повређивали другог, али ако живот почива на вјери у Бога и Христа онда ће свака наша активност бити њоме прожета. У крстоликој вјери пронаћи ћемо смисао”, рекао је патријарх.

Према његовим ријечима, вјера није само пуко интелектуално, рационално увјерење да постоји нека велика моћна сила већ повјерење у Бога и препуштање себе његовој вољи и суду.

„Таква вјера мора бити дјелатна, вјера без дјела је мртва, треба читати Јеванђеље и учинити га својим животом јер тако идемо путем сигурности”, нагласио је патријарх Порфирије.

Он је додао да је систем вриједности који се црпи из Јеванђеља често у супротности са системом вриједности овог свијета, који треба преображавати.

„За нас не постоји дилема да ли се Црква модернизује, јер Црква је увијек савремена, често је покретач развоја, али без Христа, вјере у њега, сваки дан смо све старији и ближи смрти, а са Христом је сваки дан новина, постајемо млађи у Христу”, истакао је он.

Све то је говорио у контексту данашњег Светог Јеванђеља, за које је навео да је била слојевита прича у којој жена тражи помоћ од Христа. Подсјетио је на ријечи Господа да није дошао њима који нису изабрани, а упутио их је жени која је тражила исцјељење за кћерку.

Напоменуо је да су изабрани народи сматрали да само Месија треба да дође њима, да други народи њима треба да буду покорени и зато све оне који нису припадали изабраном народу сматрали да су већ по себи непријатељи, да треба избјегавати сваку комуникацију са њима.

Патријарх је истакао да је Господ приступила жена отворене душе и тражила да исцијели њену кћерку, а он јој се обратио грубим ријечима.

„Христос има своју педагогију, а говорећи грубе ријечи хоће да укаже како изгледа спољашни приступ Богу и било којој вриједности, говори језиком оних који су сматрали да Бог само припада њима”, објаснио је партијарх.

Према његовим ријечима, Господ ријечима упућеним жени критикује оне који су формалисти.

Он је напоменуо да су се данас окупили у светом храму и поводом 30 година ерхијерејске службе митрополита Хризостома, у граду којем су службовали многи митрополити.

Света архијерејска литургија јутрос је почела у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, коју служи Његова светост патријарх српски Порфирије.

Уз патријарха су и митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије, епископи захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, будимљанско-никшићки Методије, бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, као и други архијереји Српске православне цркве и бројно свештенство.

Извор: СРНА