ДруштвоНајновијеФоча

Патријарх Порфирије у Фочи: Посебна радост доћи у ове крајеве

Његова светост патријарх српски Порфирије, који је данас стигао у дводневну посјету Фочи, истакао је да је да ће се са свештенством и вјерним народом приликом сутрашњег освећења Храма Светог Саве помолити за мир и међусобно размијевање свих људи без обзира на који начин се обраћају Богу.

Поглавар Српске православне цркве рекао је да је велики благослов и радост гдје год да иде, гдје живи српски православни народ, а да је посебан благослов и посебна радост када долази у Републику Српску и БиХ.

„Ретко где налазимо на једноставан отворен однос, однос љубави и вере, као што је то случај када долазимо овде“, истакао је патријарх.

Његова светост, у пратњу митрополита дабробосанског Хризостома и више владика, посјету Фочи започео је обиласком зграде локалне управе и састанком са начелником општине Миланом Вукадиновићем.

Фото: Радио Фоча

Патријарх је истакао да је велика радост освећење Светосавског храма у Фочи.

„Чињеница да освећујемо храм посвећен Светом Сави најбоља је порука и најбољи могући знак који показују чему треба да служи храм и која је орјентација, какав је курс нашег народа на овим просторима“, рекао је патријарх.

Поручио је да је храм мјесто мира, који је могуће остварити када дођемо у храм, када отворимо своје срце и душу за Бога и дозволимо љубави Божијој и благодати његовој да мири нас са собом, да се успостваља унутарња духовна, психолошка и свака друга хармонија.

„А онај ко је на путу успостављања хармоније у себи, са собом, он само тако постаје способан да у онда у миру, љубави, разумевању општи и са другима.   Постаје способан да разуме да смо сви једни другима потребни, да нико не може рећи – ти ми не требаш“, рекао је патријарх.

Фото: Радио Фоча

Посебна је радост, навео је патријарх, што ће бити много народа из Фоче и других крајева и што ће се сви заједно помолити за освећење храма.

„А још више молићемо се за разумевање, за мир, за међусобно општење свих људи без обзира ко су и на који начин се обраћају Богу, јер наш Бог, Господ Исус Христос, је дошао у овај свет ради сваког човека- да позове свакога управо на мир, на хармонију, љубав. Другим речима, да свакога позове на спасење у Царству небеском“, истакао је патријарх Порфирије.

Поклон патријарха

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да је за грађане Фоче посјета патријарха и више српских владика велика част и велика радост.

„Освећење нашег Светосавског храма, који је највећа православна светиња у БиХ и шире, је историјски тренутак за нашу општину. Позвао бих још једном наш вјерни народ да вечерас у 18.00 часова у великом броју присуствује свечаном чину доксологије, а сутра у 8.30 пред Храмом Светог Саве да дочекамо нашег патријарха“, рекао је Вукадиновић.  

Фото: Радио Фоча

Након посјете општини, патријарх Порфирије обишао је и Богословски факултет „Свети Василије Острошки“, гдје је благословио студенте и професоре.

„Упознали смо његову светост са свим активностима на нашем факултету и заиста се надам даљој сарадњи са Патријаршијом и институцијама Српске правсолавне цркве“, рекао је декан Владислав Топаловић.

Фото: Радио Фоча

Овај факултет, који је уз факултете у Београду и Либертвилу, један од три богословска факултета Српске православне цркве, наредне године обиљежиће три деценије постојања.

„Велика је ствар што је Фоча добила храм у центру града. Ту се, наравно, обучавају наши студенти, она није само градска црква, да тако кажемо, него и наша наставна база“, рекао је Топаловић.

Студенти истичу да је долазак патријарха велики благослов и велики подстрек за све њих да даље напредују у учењу.

„Надамо се да ће доласци бити и учесталији и да ће веза нашег факултета са београдским бити још јача и постојана и у наредном периоду“, каже студент другог циклуса студија Дарко Крсман.

Његова колегиница Катарина Атанацковић истиче да је велика част за факултет и студенте што могу и уживо да виде патријарха.

„Да знамо, иако је ово мало место, иако је факултет са мањим бројем студената да и он значи патријарху и целој Цркви, јер и одавде одлазе веома значајни људи који ће бити нешто и који јесу већ нешто“, рекла је Атанацковићева.

Фото: Радио Фоча

Предсједник Савеза студената Богословског факултета Душан Гостимировић додао је да долазак патријарха Порфирија има посебан значај за студенте овог факултета и средњошколце Богосоловије.

„Будући да су ово двије школе Српске православне цркве у Републици Српској и обје су у Фочи. Нарочито нас радује долазак патријарха Порфирија у навечерје великог јубилеја наредне године- 30 година постојања и рада Богословског факултета“, рекао је Гостимировић.

У Храму Светог Саве вечерас у 18.00 часова служиће се чин доксологије, након чега ће патријарх Порфирије посјетити и Богословију на Велечеву.

Сутра у 8.30 часова је дочек патријарха испред Храма Светог Саве, након чега ће услиједити литургија и чин великог освећења.

Извор: РФ