НајновијеРегион

Патријарх Порфирије: Вјеронаука да буде обавезни предмет, вјероучитељи да добију сталан посао!

Патријарх српски Порфирије, поводом двије деценије од враћања вјерске наставе у школе, коју похађа 450.000 ђака у Србији, указао је на два неријешена питања – вјерска настава треба да буде предмет, а не наставни програм, а свих 2.010 вјероучитеља, из седам традиционалних вјерских заједница, мора имати ријешен статус тј. сталан посао.

„Од тога какво ћемо решење наћи за ова нерешена питања, зависи не само оцена коју ћемо сами себи дати приликом неког следећег сусрета или јубилеја, него у знатној мери и духовни профил народа који живи и који ће овде живети у будућности”, рекао је патријарх Порфирије на међународном експертском панелу посвећеном 20 година вјерске наставе у Србији, којем је присуствовао и министар просвете Србије, Бранко Ружић.

Према ријечима патријарха, и овај јубилеј се као и сваки други може сагледати из три перспективе.

Према његовим ријечима, прва је историјска, двије деценије су довољне за сагледавање околности и пређеног пута, затим кроз реално и критичко уважавање чињеница гдје је вјеронаука у погледу статуса предмета и његовог мјеста у систему наставе, од чега у доброј мјери произлази квалитет наставе, кадрови и друга питања.

Трећа перспектива подразумјева сагледавање будућности вјеронауке и шта би требало учинити да би она била квалитетнија и како не би опадао број полазника вјеронауке којих је данас 450.000, рекао је патријарх.

Говорио је и о значају тога да не постоји цензус односно одређено – 30 ђака за формирање група за организовање вјерске наставе.

Патријарх је рекао да упутства о подизању цензуса, који није постојао у Закону из 2001. године, заједно са тим да је вЈерска настава пречас, осми час или слично, довело до тога да сада има мање од 500.000 полазника вјеронауке, што до прије коју годину није био случај.

Извор: Танјуг