БиХНајновије

Пандемија смањила одлазак радника из БиХ

Због пандемије коронавируса одлазак радника из Босне и Херцеговине је смањен. Када је ријеч о одласку у Словенију број је смањен 50 одсто, а у Њемачку 25 одсто.

Из Агенције за рад и запошљавање Босне и Херцеговине рекли су нам да су закључно са 30.11.2020. године у Словенији посредовали у запошљавању 6.618 радника.

“То је за 50% мање него у истом периоду претходне године. Закључно са 25.12.2020.  у Њемачку смо посредовали у запошљавању 533 радника што је за 25% мање него у односу на претходну годину”, рекао је за БУКУ Борис Пупић, стручни сарадник за односе са јавношћу, информисање и издаваштво Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Иако смо и даље суочени са пандемијом интерес наших радника за одлазак у иностарство и даље постоји, али су и процедуре за тај корак сада мало дуже.

“Што се тиче пандемије амбасаде приликом издавања радних виза дају све информације везане за услове уласка и боравка у државе, а везано за пандемију, док ми дајемо стандардне информације везане за тржиште рада и начине заштите прва радника уколико буде потребе”, појашњава Пупић.

На крају нам каже да према садашњим показатељима сматрају да ће стање у првој половини 2021. године бити непромијењено.

Босну и Херцеговину је од 2013. до 2019. године напустило 530.000 становника. Подаци су то из Анкете о радној снази, коју објављује Агенција за статистику БиХ и Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ.

Према истраживањима уколико би квалификовани радник у Босни и Херцеговини имао нето плату од 1.500 КМ, уз остале фер услове рада, био би задовољан и вјероватно не би размишљао о одласку са ових простора.

Извор: Бука