ДруштвоНајновијеФоча

Пакети пчеларске опреме за 54 фочанска пчелара

Пчеларима почетницима са подручја општине Фоча додијељена су 54 пчеларска пакета, чија је укупна вриједност око 100.000 КМ. Средства су обезбијеђена путем ИФАД пројекта, уз учешће Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Општине Фоча и пчелара.

Подијељени су пакети који садрже по пет кошница, врцаљку за мед, рамове и пратећу пчеларску опрему.

Петар Вујадин из Миљевине један је од пчелара почетника коме ће пакет подршке помоћи да прошири производњу меда.

-Прошла и ова година биле су лоше, надам се да ће догодине бити боље. Имам пет пчелињих друштава, још сам добио пет нових, тако да ћу имати десет-рекао је Вујадин.

Пројекатом је предвиђена и набавка кошница са ројевима које би требало накнадно да стигну.

-Нисмо добили све из уговора и надамо се да ћемо на прољеће да добијемо све. Свакако да ће нам добро доћи јер је то по пет комплетних кошница са ројевима које још нису стигле. Свима ће нам то значити јер је дошло по доста повољнијој цијени него да смо набављали сами-рекао је потпредсједник Удружења пчелара „Полен“ Радан Мимић.

Иако је ријеч о значајној помоћи, у фочанском Удружењу пчелара назадовољни су добављачем опреме, који, како наводе, није испоштовао ранији договор.

-Нису нам уклопили рамове, нису офарбали сандуке и то је грешка добављача. Био је договор да то уради добављач. Требало је да добијемо и по пет комплета ројева са офарбаним кошницама. У Требињу су покушали то да пакују, међутим, због слабе године и грабежи која је напала пчеле није било легла-каже предсједник Удружења Јован Ивановић.

Унапређење пчеларске производње кроз ИФАД пројекат помогла је и Општина Фоча. Из локалне управе наводе да ће рад фочанских пчелара и убудуће бити подржан кроз подстицајне програме.

-Жеља нам је да Удружење пчелара помогнемо на више начина. У овом пројекту Општина Фоча учествовала је са 22.500 КМ. Имамо одређених неслагања са добављачем, јер није испоштован дио уговора и ми ћемо инсистирати да наши пчелари добију оно што је прецизирано у уговору-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Удружење пчелара „Полен“ броји око 90 активних чланова, који имају више од 2.600 пчелињих друштва. Пчелари истичу је ова година била једна од најлошијих, а због неповољних временских услова приноса меда готово да није ни било.

Извор: Радио Фоча