НајновијеСпортФоча

ОШК „9. јануар” дебитовао на Првенству Европе- награда за успјешну годину

Омладински шаховски клуб „Девети јануар“ из Фоче учествовао је на Европском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху у Новом Саду, што је, као истичу у овом клубу, била награда њиховим члановима за изузетно успјешну годину.

На такмичењу, које је одржано у Хотелу „Парк“, учествовало је око 500 такмичара из 29 земаља, међу њима и 11 дјеце из Фоче.

Тренер екипе из Фоче Радан Мимић истиче да им је на првом мјесту било упознавање нових другара и уживање међу најбољим играчима свијета.

Одржано је више различитих такмичења.

„Поред самог играња шаха дјеца су могла да испробају своје знање енглеског и руског језика и виде значај учења страних језика. Старт није био баш најбољи. Стегнута игра и превелика трема су на првом такмичењу узеле данак. Послије почетних неколико пораза, тек од половине турнира смо показали шта знамо. Ипак, то није било довољно да се направи неки озбиљан резултат, а најбољи пласман је био 19. мјесто, што и није мало кад узмемо у обзир да је европско првенство”, прича Мимић.

Он наводи да су наредна два такмичења прошла сасвим коректно, па је прва екипа ОШК “9. јануар” која се такмичила у групи до 18 година завршила на двадесетом мјесту, док је такмичење у “блицу” донијело доста узбуђења.

„Софија Мимић је у финишу турнира остварила шест узастопних побједа и заузела фантастично 13. мјесто у Европи. На крају треба истаћи одличну атмосферу свих дана такмичења, да су сви наши играчи одиграли одлично читаво такмичење и да нам је дебитантски наступ свима пријао. Послије овога нам је свима јасно да је потребно много више улагања у овај спорт, много више труда и рада, како бисмо и ми могли направити неки резултат вриједан европских и свјетских размјера“, сматра Мимић.

Он се захвалио свима који су им помогли да организују ово путовање и испуне сан генерације која је себе, како је истакао, издигла из свакодневне политичке и финансијске кризе и показала да је могуће са минималним средствима направити чуда.

Извор: Радио Фоча